Review susu nutrisi lengkap


#PerihalAmjadAlif
.
Last month ada appointment dengan dietition. Dia ada suggest few diet untuk Amjad since dia memang tak makan nasi. Paksa masuk dalam mulut, boleh luah balik. Amjad hanya makan roti sebagai gantian karbohidrat dia. Dietition cakap ok sebab orang melayu memang makan nasi. So tak salah kalau dia tak makan
.
Since that dietition suggest untuk tukarkan susu dia. Sekarang dia minum isomil plus. Tapi sebab isomil plus kurang nutrisi yang lengkap untuk dia, so dietition suggest untuk cuba susu lain
.
Kat Malaysia ada 2 brand untuk susu nutrisi lengkap; nutren junior & pedisure.
.



Nutren junior payah sikit nak cari sebab aku jumpa hanya kat guardian. Price dia untuk 400g ~ rm42

.
Untuk pedisure pulak kat mana-mana ada. So senang cari. Price pulak dalam ~rm43 susu ni ada 2 perisa. Coklat & vanila. So aku try kan perisa vanila
.
Memandangkan Amjad sangat rigid dan payah untuk aku tukarkan susu dia dari isomil ke mana-mana susu baru. Sejarahnya dulu dia alergik susu lembu sampai bengkak muka dan admitted. That why dia hanya minum soya. Sekarang dia dah okay sebenarnya untuk tukar balik ke susu lembu. But dia yang sangat rigid
.
Nutren junior. Amjad tolak balik susu tu. Akhirnya aku campur dengan isomil. Dia minum. Badan dia nampak makin berisi. Nak membuang pun senang.
.
Pedisure pulak elok dia minum sampai habis. Aku try bagi perisa vanila. Kalau dia ngam susu ni. Kitorang tukarkan lah. Cuma dia mahal sedikit dari isomil.
.
So kalau parent mana yang risau anak tak makan nasi, boleh try 2 susu nutrisi lengkap tu
.


Luckly Alif anak yang simple. Dia minum lactogen 3 saja. Itu yang ngam dengan perut dia
.
Tepuk dada, tanya selera

- Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  2. Puan..sy ade baca entry puan pasal pregnant tp disahkan ade fibroid..boleh tak share experience puan smpai bersalinkan anak..sbb doctor confirm sy pregnant 6weeks with fibroid..thanks.

    ReplyDelete