Pengalaman berpantang




Assalamualaikum





si Amjad dah nak masuk 5 bulan, aku baru terhegeh-hegeh nak cerita pengalaman berpantang. itupun selepas aku selongkar blog sendiri, tengok-tengok idea apa nak nulis, sekali eh-eh, lupa cerita pasal pengalaman berpantang. Pengalaman berpantang aku tak adalah extreme sangat. Yang sedang-sedang sajaaaa...





Aku balik rumah hari ke3 selepas bersalin. Masa kat hospital makan lauk berpantang dengan aircond memang heaven. Nak-nak time tu lapar macam phirana. Lauk biasa pun aku cakap sedap sehingga menjilat jari. Oh aku bernasib baik sebab mama sudi nak jaga aku time pantang. Mama awal-awal lagi dah siap standby senarai makanan yang boleh aku makan time berpantang. Rasanya sampai minggu ke 2 aku makan lauk pantang. Lepas tu aku pun makan apa yang mama masak. before this mama masak 1 lauk asing untuk aku. Cuma bila dah masak tu aku kena cepat-cepat makan. kiranya makan lauk dan nasi panas-panas. Tapi orang cakap tak boleh minum air banyak-banyak. Aku bantai je minum air milo, air suam banyak-banyak. Gila kau! boleh dehydrated kut. Nak-nak susu badan kan? 





Lauk 1 minggu tu mama asyik masak sup ikan tengiri halia dan sup ayam halia. Janji ada halia. Tapi makan panas-panas memang syok. Dahlah masa tu lapar sentiasa. Sarapan selalunya aku makan roti dan milo panas. Tenghari makan nasi. minum petang milo panas cicah biskut. Malam makan nasi lagi. Lepas tu meow-meow lapar kat suami, makan lagi. oh ada satu hari abah aku belikan burger daging mcd. selamber saja aku baham. haha.





Mandi pula mama dah siapkan air mandian rebusan yang dia beli kat kedai. Dah habis tu, mandi air rebusan daun sirih dan daun pandan. Mandi pagi dan malam. 2 minggu je dia siapkan, lepas tu aku buat sendiri sahaja. Masa tu diri dah kuat sikit. Cuma bab nak mandikan anak, mama still buat. dekat-dekat nak habis pantang baru aku berani nak buat. Aku amalkan mandi air rebusan sampai habis pantang. Ada yang berpantang tak boleh cuci rambut. Tapi aku tak tahan kut rambut berminyak dan sakit kepala, awal-awal aku dah basah dan syampu rambut. hihi.





Pengalaman paling ngeri bila nak 'membuang' Mula-mula bergantung harap dengan ubat doktor, lancar je perjalanan. Sekali lepas 1 minggu, payah nak membuang ok? walaupun seminggu lebih jahit bawah tu dah okay dan kering. tapi nightmare. So aku tiap-tiap hari kena makan 1 biji oren supaya lancar. Plus makan oren tu cepat elokkan jahitan dan luka. Aku rasa lepas 3 bulan baru aku berani guna toilet cangkung.





Aku mula mengurut lepas 1 minggu. Yelah, bagi badan kuat sikit. tukang urut datang 3 hari berturut-turut. Lepas tu aku request 1 last sesion mengurut bila dah nak habis pantang. memang best gila dapat urut badan. Ringan rasa. Lepas bersalin rasa lenguh dan sakit pinggang macam mengandung. oh, aku juga urut untuk tambahkan susu badan. Alhamdulilah banyak, tapi tak buat stok. buat stok lepas habis pantang. mengagahkan diri juga lah. ingat 2nd anak aku nak buat stok awal-awal. 





Bengkung? Aku pakai time tukung urut pakaikan. ada satu hari tu aku pakai setengah hari sebab gatal sangat. Bengkung kain yang ada tali kat depan tu. Payah nak ikat. Last-last aku pakai bengkung zip. itupun malas dan mengelat juga. sekarang menyesal! Boncit. oh, tidak! Now bila ingat pakai. sambil-sambil tu guna losyen mustajab juga. Aku dari zaman anak dara suka pakai losyen mustajab tu, malam tidur lena saja.





Stokin pula. memang aku pakai sampai habis pantang. itu je yang aku tak tinggal. takut masuk hangin. kadang-kadang panas tak pakai, malam aku pastikan selimut kaki tu. oh, aku berkain batik juga. tapi bila dan kuat sikit aku pakai seluar pregnant aku. rimas asyik terbuka aje, pakai seluar senang. Kain batik semuanya aku rembat mama punya. rotate sahajalah.





Jamu aku tak amalkan sebab amjad kena kuning. so aku terpaksa stopkan dulu. lagipun amjad minum susu badan. aku minum susu kambing untuk kurangkan kuning dia. solution, susu kan dia 2 jam sekali. untuk bagi dia membuang kecik dan besar, kerap. nasib tak kena tahan hospital. check darah pun cuma 2 kali. next appointment tak pergi. Tak sampai hati tengok anak kena amik darah. Alhamdulilah nak masuk 2 bulan dah hilang kuning dia. Now aku teruskan guna jamu walaupun on off.





Pilis. lupe nak cerita. aku pakai 2 peket saja. guna sampai habis. 1 minggu direct. tapi tak pakai sampai malam sebab rimas dan pening kepala. Tapi bagus dorang cakap untuk elakkan sakit kepala masa akan datang. Bertungku aku buat sampai habis pantang. Tungku area tempat sakit perut dan pinggang. Cepat turun darah nifas dan cepat kempis perut.






Husband aku berulang alik dari rumah kami ke rumah mama. nasib tak jauh. so tiap-tiap malam pukul 9/10 dah sampai rumah. then pukul 6 pagi dah gerak balik rumah nak siap-siap pergi kerja. Sebab itu dia counting bila nak habis pantang, penat berulang. haha. Aku habis pantang terus balik rumah. 2minggu nak train diri handle anak. Alhamdulilah senang jaga Amjad masa pantang. cuma dia jenis kerap menyusu. anak lelaki kuat susu. kejap-kejap bangun. Adalah 1/2 hari buat perangai tak mahu tidur. Susu pejam mata. sekarang pun sama. tapi sekarang makin bijak, makin boleh tahan perangai dia.





Sepanjang proses berpantang, aku berjaya turunkan berat dekat 10kg. lepas 1 minggu berat turun 8kg. Berat sekarang dah turun 2kg dari berat asal. yezaa. Tapi makan nasi tetap banyakkkkkk..... so tak diet pun. hanya bf anak saja. petua nak cepat turun berat badan.





Sekian.