Tips perjalanan jauh seorang bayi.




Assalamualaikum





Selamat hari raya! Okay, kali ini aku nak ceritakan pasal perjalanan Amir Amjad pulang ke kampung baru-baru ini. Pada mulanya, kitorang berkira-kira juga nak bawa amjad balik kampung sebabnya kecil lagi. Susah pula nak handle dia once dia mula merengek-rengek nanti. Mesti jalan nanti tak syok. So mula lah aku google untuk cari info nak bawa baby jalan jauh. Plus aku tanya mama macam mana nak bawa amjad jalan jauh ni. Mama cakap yang aku ni pun masa 3 bulan dah bawa berjalan jauh. Janji semua keperluan baby kena lengkap. Tapi normal la once ada baby mesti kerap berhenti.





So perjalanan amjad bermula dari pagi raya ke 2. Pukul 7.30 kami dah bergerak ke rumah parent untuk konvoi. Masa tu keperluan amjad aku dah sediakan awal-awal. Gunakan masa raya di rumah mertua juga. Ubat demam, cool fever, termometer, minyak yuyi, krim ruam. Tu benda basic yang aku standby awal-awal.





Seronok laki bini macam baru kawin. haha. tengok amjad tidur bawah ketiak his favorite aunt!




Kemudian stok wet tissue dan pamper aku dah letak bawah kaki siap-siap. Tak perlu la berhenti nak ambil dalam bonet kereta pula. Tapi aku bernasib baik sebab adik aku sudi nak tukar-tukar pampers amjad. So everytime nak tukar, pass saja kat adik di belakang. Huhu. Mengelat tak?  Oh, jangan lupa plastik nak letak pampers yang dah guna.





Susu? Aku direct bf amjad. Alhamdulilah senang. Tapi pump aku tetap heret takut-takut amjad rindu dengan botol dia. So kitorang tak perlu nak berhenti untuk buat susu. Kitorang just berhenti untuk makan dan shi shi.





Alhamdulilah perjalanan amjad dari shah alam to perlis to kedah to perak berakhir pukul 12 tengah malam. Memang satu hari suntuk dalam kereta. Kalau singgah rumah orang, bf saja. Then sempat tumpang mandikan amjad malam tu kat rumah nyang Amjad. Amjad masuk dalam kereta tidur saja. Susu tidur poo poo. Kalau dia bangun tengok pemandangan sengih-sengih. Itu saja aktiviti dia. Malam lagi lama dia tidur.






Esoknya pagi-pagi bawa amjad pergi pasar pagi, then bergerak ke penang. Nak perkena nasi kandar. Masa tu amjad bf, terus tertidur dipangkuan aku sambil aku melantak nasi kandar. Amjad sangat behave bila bawa berjalan. Memang kaki berjalan si kecik tu.


Amjad 1st experience naik feri!



Malam tu pukul 11 kami gerak pulang. Again, he slept all the way to shah alam. Sampai rumah pukul 5 pagi. Kami anak beranak tidur tak sedar diri sampai tengahari. Hihi.





Oh, kami tak guna dan tak bawa langsung car seat walapun 1st planning nak bawa. since ada lagi 2 adik tumpang, so nak senangkan changing diaper better tak bawa. so pangku jelah si kecik tu all the way.





Sekian.

2 comments:

  1. suria pangku je jgak car seat x bwk..
    dr seremban ke kedah 8jam dlm kereta dhafea asik tdo..tdo..menyusu.
    nasib baik x meragam..kiteorg balik laki bini je, sorang pulak tu pangku..lenguh la jgak..huhu

    bagus babies kite ni behave je naik kereta, kuat berjalan..mesti diam je..hihi

    ReplyDelete
  2. saya pun takde car seat, anak selalu tido je bile jalan jauh... anak belum makan memang senang bawa jalan...susu tido susu tido popo je la.. dah makan nanti kena prepare makanan dia sekali...

    ReplyDelete