Kronologi pengalaman bersalin baby AA (ep2)

Assalamualaikum

Atas request kawan-kawan untuk update cepat-cepat episod seterusnya.


Macam yang aku cakap sebelum ni, setiap wanita yang nak bersalin, akan alami sendiri bahagian mereka masing-masing. So ini bahagian aku. Aku redha dan terima apa yang terjadi dengan hati terbuka. Tujuan nak bercerita bukan nak menyalahkan sesiapa, mungkin takdir dah tertulis sedemikian rupa.


Jumaat 3 may 2013 - 38 weeks 2 days

Sepatutnya hari ini aku ada checkup dengan doktor. Tak sangka lain yang jadinya. Pagi itu bermula tepat jam 4.30pagi yang mana aku dah mula tak boleh tidur tiap kali contraction datang. Cuma nak tahan tu tak adalah teruk sangat. Umpama macam sengugut aku tiap bulan sakitnya. Habis contraction aku boleh tidur semula. So tidur-tidur ayam sahajalah. Dalam pukul 6, nurse datang untuk check BP aku. Nurse siap tanya lagi aku boleh tahan ke sakit dan offer lagi untuk bagi ubat. Yet, aku cakap boleh tahan lagi tapi kalau tak tahan sangat baru aku minta. Nurse bagitahu nanti dorang akan masukkan ubat untuk keluarkan najis. Dalam pukul 7 sarapan datang then makan dengan harapan untuk kumpul tenaga untuk push-push. Lepas tu aku mandi dan tunggu nurse datang untuk bagi ubat tu. Ubat tu masuk ikut bontot. Tapi penangan ubat tu, terus membuang sampai perut terasa kosong. Kemudian aku tunggu nurse datang untuk bawa masuk ke dalam labor room. Sempat minta maaf kat suami sebelum masuk dalam. Masa ni suami belum dibenarkan masuk ke dalam labor room lagi.


Anggaran hampir pukul 9 pagi aku dah ditolak masuk ke labor room. Terus dorang pasang alat ctg untuk monitor contraction dan heart beat baby. Boring dan lama gila terbaring atas katil. Nurse berkali-kali tanya aku ada ambil air selusuh ke tak. Dorang larang ambil. Aku ni nak cari air zam zam pun tak sempat, inikan cari air selusuh. Sebab contraction aku tinggi. Cuma sempat makan kurma 3 biji sebelum admit. Then masuk midwife untuk check bukaan aku. Aktiviti seluk menyeluk bermula. Bukaan dah 3cm. Ala, dari malam tadi sampai pagi tu baru 3cm. So midwife bagi anggaran kemungkinan petang aku akan bersalin. Kemudian suami pun masuk tengok keadaan aku. Dia bagitahu parent aku dah sampai masa tu, cuma aku tak berkesempatan untuk jumpa dorang. Suami suruh dorang pulang dulu dan datang lepas solat jumaat. Anggaran masa kemungkinan yang aku akan bersalin.


Dalam pukul 10 lebih, nurse dah datang untuk pecahkan air ketuban aku. Tiba-tiba rasa panas dan rasa air mengalir. Cuma aku bayangkan air ketuban tu banyak tapi tak. Dalam pada itu, nurse bagitahu yang baby dah mula berak sebab masa pecahkan, najis baby dah keluar bersama. Aku dah cuak. Sambil tu doa nabi yunus aku baca berulang kali. Lepas dah pecahkan air ketuban, kali ni nurse yang cek bukaan aku dah 5cm. Masa tu aku dah minta ubat pethidine dekat nurse sebab rasanya macam tak mampu nak tahan sakit tiap kali contraction datang. Sambil tu aku dan suami sibuk monitor jantung baby dan contraction aku.


Lama juga menunggu sambil berbaring sebab wayar dah berselirat. Aku panggil nurse sebab nak terkucil sangat. Aku pun heran awat nurse tak suruh aku pergi toilet untuk kencing. Tiba-tiba nurse bawa keluar 1 tiub panjang. Tiub tu digunakan untuk keluarkan air kencing aku. Peh, sakit okay! Lagi-lagi bila nak tarik keluar tiub tu. 2 kali incident tu berlaku sebelum aku bersalin. Kali ke 3 aku nak terkucil, tengok nurse bawa keluar tiub, terus aku cakap tak apalah saya tahan. Sakitlah guna tiub tu. That time tunggu masa nak masuk wad balik lepas bersalin. Serik! Banyak kali nak terkucil sebab aku dihidrated sangat sampai kering bibir then suami request air untuk minum kat nurse. Memang aku dahaga sangat-sangat masa tu.


Dalam pukul 12 tengahari doktor datang check bukaan aku, tapi still yang sama which is 5cm. Terus aku dimasukkan drip untuk dicepatkan bukaan dan juga masukkan ubat pethidine yang aku minta. Sakit betul bila masukkan ubat dan drip tu. Tapi lepas tu tiap kali contraction, aku mampu bertahan. Sakitnya tetap ada cuma tak sekuat yang aku imagine. Sambil tu boleh lagi gelak-gelak dan sembang dengan suami. Dalam masa yang sama ada 1 pasangan yang tengah menanti juga baby dorang. Kebetulan aku ada kat situ, aku boleh dengar jeritan saat nak teran baby. Suami cepat-cepat tutup telinga aku tak bagi dengar. Katanya takut aku cuak dan tak ada semangat pula. Dengar tu memang cuak sebab tak tahu apa cerita aku pula nanti. Tiba-tiba aku terfikir macam mana aku nak teran kejap lagi. Ilmu di dada tak cukup. Risau kena marah sebab tak pandai teran.



Dalam pukul 2 selepas doktor selesaikan 1 pasangan tadi, doktor aku datang untuk check bukaan aku semula. Baru 8cm. Doktor aku dah bagi hint janganlah berlarutan sampai asar. Terus terdetik kat kepala aku, lepas asar tu maksudnya kena czer la. Masa tu dah cuak. Yelah, baby pun dah start berak dalam kandungan. Bacaan ctg pun kitorang tengok dah lain macam. Especially jantung baby. Cuma masa tu aku tak mahu fikir bukan-bukan. Berdoa harap aku dan baby selamat.



Once dah masuk 8cm tu, ubat tahan sakit tadi dah habis aku rasa sebab masa tu betul-betul dapat rasa contraction maha dasyat. Nurse suruh aku hidu gas tu, tapi tak jalan. Sampai 3 4 kali aku suruh suami panggil nurse sebab rasa nak macam terberak sangat-sangat. Bila nurse datang check, katanya belum lagi. Sampai suami pun malas nak layan sebab kejap-kejap cari nurse. Then ada 1 tahap yang memang aku tak tahan sangat sampai terjerit kat suami suruh panggil nurse juga.


Then midwife seluk dan suruh aku push sikit sebab dia dah rasa kepala baby. So that time, terus situasi berubah, doktor dan nurse masuk ramai-ramai. Suami aku dah ada kat belakang aku bagi kata-kata semangat. Serius aku katakan, aku tak tahu nak push macam mana time tu. Nasib baik dorang bagitahu dan ajar untuk push yang betul. Masa push kepala rapatkan kat dada, jangan angkat bontot, tarik nafas, push macam nak terberak, jangan keluarkan bunyi. Doktor siap pesan kat aku, bila kepala baby dah keluar, stop push. Suami cakap baby masa tu disedut. Lepas tu baru aku dengar bunyi baby nangis. Aku rasa kali ke 3 push baru baby keluar. Suami cakap aku push masa tak ada contraction. Masa tu tak ingat apa-apa, aku dapat rasa sikit contraction then push sebab doktor cakap baby dah berak lagi sekali. Masa bila kat bawah tu kena gunting pun aku tak rasa. Rasa Sakit bersalin lagi kuat. Masa tu ingat nak keluarkan baby cepat-cepat. Lagi 1, masa nak push tu mata aku terpandang cerita kat tv. Rasa nak suruh nurse tutup sebab menganggu konsentrasi aku. Last-last pejam mata baru boleh push dengan betul.



Alhamdulilah tepat jam 3.08petang, amir amjad pun selamat dilahirkan. Ya Allah, Tuhan saja yang tahu perasaan masa tu. Then doktor letakkan baby atas dada aku, perasaan masa tu tengok anak kita mata dah buka pandang direct pada kita menyebabkan aku terus menangis teresak-esak. Hehe. Kelakar bila fikir time tu. Masa tu nampak baby amjad biru badan dia. Doktor masa tu tengah jahit balik bahagian bawah boleh tegur aku kenapa aku menangis, patut cakaplah alhamdulilah. Huuuu alhamdulilah huuu. Menangis lagi time tu. Hihi. Then doktor keluarkan darah beku. Huh, masa doktor buat, aku dapat rasa tangan doktor seluk tarik keluarkan darah beku seketul-ketul. Masa jahit tu tadi dekat hujung-hujung nak habis baru rasa sakit macam kena gigit semua. Eh sakit beranak lagi sakit tau. Setakat jahit tu hujung jari je. Baby pun dibersihkan dan nurse bagi kat hubby untuk di azankan. Suami bawa baby untuk tunjuk kat aku. Suami senyum terus cium dahi. Macam tak caya wei ada anak dah.



Selalu aku baca pengalaman orang, lepas bersalin dorang anak biarkan dalam labor room untuk rehat dan tidur. Tapi kes aku tak. dah setel semua, terus duduk kat wheelchair dan ditolak masuk wad balik. Maybe sebab labor room dan wad sebelah saja. Nurse suruh aku rehat kat wad saja. Keluar dari labor room terus nampak mama. Hehe. Senyum saja. Perasaan rasa lain macam tengok perut dah kecik. Macam rasa babymoon. Baby yang dikandung 38minggu 2 hari dah keluar dan ada depan mata. Mula-mula masa teran rasa tak sanggup nak bersalin lagi. Tapi sebaliknya. Rasa macam orang baru. Suci dari dosa.



Alamak, rasa panjang lagi cerita aku ni. Sambung episod 3 lah. Nanti aku cerita kenapa aku mula susu kan amjad masa hari ke 2. Aku discharge pada hari ke 3. Selalu kalau bersalin normal, besoknya boleh discharge dah. Kesian amjad tak dapat jadi baby fully bf atas masalah yang tak dapat dielakkan. Tunggu.


To be continued......

Kronologi Pengalaman bersalin baby AA (ep1)

Assalamualaikum

Ehem. Tengah ambil mood nak bercerita pasal pengalaman sendiri bersalin. Almaklumlah, selama ni kerja google pengalaman orang untuk dijadikan panduan masa depan. Tapi harapan, masa nak beranak, hilang semua ilmu di dada. Tahu nak push-push tak sabar baby nak keluar. Bila diri sendiri dah alami, baru aku sedar bahawa setiap orang akan merasai sendiri pengalaman dan bahagian masing-masing. Ada yang sakitnya kejap, ada sakitnya lama. Ada yang diuji selepas bersalin dan ada yang diuji sebelum bersalin. Tapi bagi aku semuanya kenangan terindah dan tak akan aku lupa sampai bila-bila. Sebab tu nak buat coretan dalam blog sendiri.

Ahad 28 april 2013 - 37 weeks 4 days

Tak tau kenapa aku beriya nak ajak suami pergi ikea sambil hasut suruh beli almari kaca untuk dia simpan koleksi dia. Sambil tu nak try luck boleh makan ikea meatball tak. Huh, ramai gila orang. End up, dah bersalin pun tak dapat merasa. Nasib baik Amjad tak meleleh air liur. Boleh tahan banyak barang kami shopping. Singgah tesco mencari troley sebab suami sorang nak tolong angkat barang ke atas. Awok dengan perut besar susah sikit. Dalam pukul 11malam kami setel susah payah mengangkat barang-barang shopping. Dengan almari kaca seberat 40kg. Suami rajin pula sambung nak pasang barang-barang tu. Aku? Dah flat. Pengsan.

Isnin 29 april 2013 - 37 weeks 5 days

Mungkin kepenatan semalam tak habis, aku dah mula rasa semacam. Call suami cakap tak sedap badan. Perut pun sakit. Aku tidur kat surau sebab tak larat sangat. So assume braxton hick la kot. Abaikan sebab tak keluar tanda or apa-apa.

Selasa 30 april 2013 - 37 weeks 6 days

Still lagi merasai sakit perut dan kadang kala perut mengeras. Cuma tak kerap. Abaikan dan pergi kerja macam biasa.

Rabu 1 may 2013 - 38 weeks

Kami suami isteri dah bincang tak mahu keluar nak lepak kat rumah kemas rumah. Untuk sambut orang baru sekali. Cuti hari pekerja dimanfaatkan betul-betul. Suami susun atur perabot, aku tolong sapu dan adjust mana-mana patut. Rumah pun kemas. Time tu sakit still ada cuma aku still boleh control lagi. Buat relax. Malam pergi rumah MIL.MIL siap usap perut dan cucuk kaki aku cakap kaki aku dah bengkak. Sempat bagitahu dah start rasa sakit-sakit tapi mampu tahan lagi. On the way balik, singgah makan satay hj samuri. Lepas kempunan. Balik dengan senang hati.

Khamis 2 may 2013 - 38 weeks 1 day

Pergi kerja macam biasa. Alkisahnya, aku plan untuk start cuti 6hb nanti. Sebab kerja pun belum handover lagi. Plus kena siapkan report dulu. Mujur aku sent email report awal. So tak tertangguh kerja aku. So pagi tu, aku sempat gak la brief opismate aku yang take over kerja aku nanti. Setel tu turun bawah sebab dorang ada buat makan-makan sempena our CEO datang ampang. Sempat aku mentekedarah kambing. (Sambung balik, tadi anak merengek. Sekarang keutamaan anak saja lah) Dalam pada masa yang sama, akak-akak kat opis bagi petua nak senang bersalin. Lepas tu duduk opis sampai la balik.

Around pukul 4 petang, aku pergi toilet nak shi shi, sekali tengok ada brownish discharge plus blood. Alamak, nak bersalin dah ke? Bagitahu member opis, dorang lagi cuak dari aku. Sempat call suami dan mama. Mama cakap aku dah nak bersalin lah tu. Suami suruh pulang cepat. Member opis tanya aku boleh ke bawa kereta. Aku jawab, nak tak nak kena la bawa balik. Siapa pulak nak datang ambil kan? Lagipun anak first, mesti lambat. So jangan cuak dan take your time. Pukul 5 dah ajak member opis gerak balik. Takut sangkut kat jem pula kat area mrr2 tu. So gigihlah aku drive balik kereta dari ampang ke shah alam. Alhamdulilah nasib aku baik sangat-sangat sebab jalan clear. Lagipun mungkin ramai yang ambil cuti panjang sebab nak mengundi kan hujung minggu tu. Dalam kereta aku duk kira contraction which is every 5 min. Sent report kat suami. Suami pun risau gak sebab drive sorang diri.

Sampai rumah aku sempat mandi, makan, siapkan beg aku kalau-kalau rasa nak masuk hospital malam tu. Mama dah start cuak suruh kami tidur rumah dia. Sebab hospital dengan rumah dia dekat sahaja. Mula-mula aku plan esok pagi. Lepas tu suami tengok muka aku dah pucat sebab tahan sakit, dia ajak pergi rumah mama. Dalam pukul 9 lebih kami dah angkut beg letak dalam kereta untuk gerak pi rumah mama. Suami cakap kalau tak tahan sangat masuk je wad. Aku ni cuak nak tidur hospital. Sebab tu lengah-lengahkan masa. Bajet boleh tahan.

Sambil lepak rumah mama, aku pantau contraction aku still yang sama, every 5 min. Sakit dia pula makin bertambah. Dalam pukul 10.30malam aku cakap kat suami dan mama nak pergi check dengan hospital. Agak-agak kalau ok lagi, minta balik rumah dulu dah sakit teruk baru datang balik. Sampai hospital, terus pergi kaunter emergency 24 hours bagitahu dah keluar tanda. Tunggu sekejap sampai nurse labor room datang, terus check ctg. Ctg value pun kuat terus midwife seluk. Okay, 1st time kena seluk, boleh tahan sakit wo. Tapi petua dia, time nak seluk tu kena tarik dan lepas nafas dalam-dalam and it should be okay. Tanya midwife dah buka berapa, terus dijawab 1cm. So nampaknya memang kena admit terus. Midwife offer ubat pethidine dekat aku in case aku tak boleh tahan. Tapi aku refuse lagi sebab still boleh tahan. Bukan apa, midwife cakap contraction aku agak tinggi. Oh, pethidine termasuk dalam package bersalin kat situ. Once betul-betul dah kena admit, suami terus pergi bayar booking, then aku prepare untuk masuk wad.

Around pukul 11 aku terus ditempatkan di bilik single room. Then aku request kat nurse untuk tukar ke bilik double yang kosong sebab senang suami nak tidur kat katil kosong tu. Tak payah susah-susah nak bawa toto etc. Sementara untuk tukar bilik, dah call famili siap-siap bagitahu dah kena admit. Kemungkinan nurse jangka bersalin besok pagi pukul 10 or 11 pagi.

So malam tu, 1st time tidur di hospital. Tapi ada encik suami lah teman. Dengan sakit contraction yang aku still boleh tahan lagi. So far tidur masih nyenyak lagi la.

Alamak, anak dah jaga nak susu. Memandangkan aku rasa panjang lagi cerita ni. So sambung di episod ke 2 la....

Will be continued...

Welcome to the world AA

Assalamualaikum

Maaf sepi tanpa berita. Mungkin ada certain yang dah tahu, alhamdulilah aku dah selamat melahirkan putera sulung kami pada 3 may 2013 bersamaan jumaat pada jam 3.08pm lepas solat jumaat. Baby diberi nama Amir Amjad dilahirkan secara normal di Salam medical center.

Alhamdulilah, sekarang dah bertambah kuat sedikit untuk update story terbaru. Sekarang baby Amjad dah pun berusia 10 hari bermakna dah 10 hari aku berpantang. Insyallah next entri aku akan cerita pasal pengalaman bersalin. Betul kata orang, kita hanya mampu baca pengalaman orang tapi setiap orang akan alami sendiri pengalaman bersalin sendiri.

Insyallah aku juga akan ceritakan pengalaman berpantang. Pantang biasa-biasa! Tak adalah extreme sangat. Yang penting nak dapatkan tubuh badan yang ideal. Wah! Baca dek laki den mau dia gelak guling-guling. Eh nak cari alat penimbang lah. Ni bagitahu secara maya kat suami. Hihi.

Baby Amjad still bf dari hari ke 2 until now. Kenapa hari ke2 baru start bf. Akan aku story next entri ye. Suprise.

Baby Amjad in the house!