37weeks inside my womb.





Hari ini genap 37 weeks so dah boleh consider full term baby! Baby anytime boleh keluar! Alhamdulilah, tak sangka dapat juga harung proses hamil sampai ke saat ini. Kami suami isteri dah tak sabar nak jumpa si kecik dalam perut ni. Sekarang makin kerap mengeras. Nak suruh abah dia pujuk hari-hari. 






Nama? Sampai sekarang aku tak tahu nama apa yang encik suami fikir. Dia gunakan kuasa veto sebab nanti dia yang pergi register nama baby. Just yang kami decide nama baby should be AA. AA apakah? Jenuh tanya, tetap encik suami tak mahu bagitau, suruh tunggu je nanti. But aku sure baby dan aku mesti okay je dengan nama pilihan tu. Yang penting AA ok! Laki or perempuan sama je pangkal nama.






Nah, tengok perut aku masa minggu 35. Sekarang lagi besar. Baby udah 2.7kg last week checkup. Next week ada checkup pulak. Tengok berapa naik, sebab berat ibu tak naik dah. Ibu maintain.








Barang baby dah siap pack, cuma belum masuk dalam kereta. Barang ibu still hold. Hope baby nak keluar sila beri hint pada ibu abah, senang nak bersiap. Hospital dan rumah pun dekat. Tapi tempat kerja jauh. Tengok lah once kerja office siap, awal may aku cuti. 







Kawan-kawan doakan semuanya selamat ye? Kesempatan ni nak minta maaf la kalau ada buat kawan-kawan alam maya terguris hati ke dengan coretan aku selama ni. Rasanya mungkin next entri dah ubah jadi entri mak mak pulak kan? Doakan aku kuat dan tabah nak harung proses bersalin. Harap tak ada apa-apa masalah, insyallah. 






Jumpa nanti!
 

Perkembangan baby 35 weeks 0 days





Assalamualaikum






Dalam keadaan bermalas ini, aku paksakan diri untuk update blog. Kali ini nak cerita perkembangan dak kecik dalam perut ni. Sedia maklum, kami tak sempat nak buat scan 4D nak tengok budak ni. Sebab sejak dari scan biasa tu, bila doktor nak ambil gambar muka, mesti dia tutup muka dengan tangan. Paksa, tolak-tolak tangan tak mahu beralihnya. Plus sejak peristiwa bleeding pun, rasanya budget pun lari sikit. So kami pun assume la, kita tunggula sampai dia lahir. Dia pun macam malu-malu nak tunjuk mukanya. Agak-agak ikut muka ibu or abah ye?






Sejak nak masuk 35w ni, baby pun makin kerap mengeras. Jenuh pujuk baby jangan mengeras sangat sebab ibu sangat tak selesa. Lagi satu kalau tak dapat dengar suara abah dia or abah tak tegur dia bila balik dari kerja, memang protes mengeraskan diri juga. Mak aii, belum keluar dah geng dengan abah. hehe. dapat dengar suara abah, berombak perut seronok.






Lagi satu perangai baby ni, kalau masuk dalam kereta for sure akan dengar lagu kan? terus bergerak-gerak sampai berombak perut. itu yang rasa baby ni suka dengar lagu. haha.






Sekarang ni aku pun makin malas dan makin berat dan susah nak berjalan. Kaki sakit. Rasanya nak kembang-kembang jari kaki ni hah. Tapi ada time aku sanggup jalan nak pergi shopping. tengok mood juga. Kalau drive jauh, nak keluar kereta confrim bercinta. Sakit woo.






Starting 32w ke atas, bila malam je aku bising kat suami cakap panas. berpeluh-peluh woo tidur malam. Pagi bangun mesti nak cuci rambut. Padahal kipas buka sampai 5 speed pun aku still rasa panas. Cuma sekarang dah makin berkurangan la. Cuma berpeluh tu still ada. Pinggang sakit memang tak ingat. Terlentang jauh sekali. Cuma aku tak boleh mengiring kiri lama-lama. Nak ubah posisi mengiring dari kiri ke kanan sampai perlukan bantuan dari suami. 






Aku rasa lepas beranak for sure aku akan miss all this pregnancy moment. Kalau kadang-kadang sakit ni sampai aku tak tahan until menangis (suami cukup marah sebab katanya manjakan sangat diri tu) Tapi itula caranya untuk aku legakan kesakitan. Bukan merungut tapi aku enjoy every moment tu. Serius, tak pernah terlintas untuk merungut. Alhamdulilah sebab aku berpeluang untuk rasakan. Dengan ini aku sendiri dapat betul-betul hargai parent aku sendiri. Susah senang perit getir nak membesarkan anak-anak mereka. Aku rasa aku takkan serik untuk mengandung lagi.







Sekarang aku tengah kumpulkan kekuatan untuk melalui proses bersalin. Doakan kawan-kawan semoga semuanya selamat. 80% dah bersedia dari segi mental dan fizikal.Cuak takut mestilah ada. Harap aku dapat lalui dengan jayanya. Baby, please keluar normal ye? yeay!





Sekian.


Coretan Mak buyung yang macam penguin pada minggu ke 34





Assalamualaikum





Tajuk macam perli diri sendiri kan? Bukan itu sahaja, suami pun makin suka mengajuk cara aku jalan. Bos aku pun sama. Sabar jela. Hari ini hari Isnin. Confrim monday blues. So update lah blog. Mood makin malas bekerja dah ni. Aku dah mulai rasa penat dan malas nak pergi kerja. Sekarang pun dah masuk 8 bulan setengah. Tengah mengumpul kekuatan nak bersalin. Cuak pun ada. Beberapa hari lepas dengan mamai-mamai suami tanya dah prepare nak bersalin ke? Jawapan? aku dah bersedia 90% Rasanya bila dah habis bersalin kut baru rasa 100% cuak weh!




Last checkup haritu, alhamdulilah, progress baby ok. Ibu pun ok. Cuma doktor cakap baby Besar! Baru 8 bulan, baby dah 2 kg. Doktor tanya aku ada kencing manis ke? Aku cakap tak ada, sebab everytime checkup kat KK, normal. Alhamdulilah tak pernah kena minum air gula pun. Kalau 9 bulan mahu 3kg. Cuak gak nak lahir baby lebih 3kg. huahuahua. So doktor cakap kalau naik mendadak lagi, aku kena control makan la. Jangan makan nasi banyak sangat. Makan roti gandum, not white bread, etc.





Ops, this wednesday birthday bakal abah aka my suami yang tersayang! Tahun ni tak tahu la nak bagi suprise apa. Si isteri dah makin sarat. Tapi yang mampu hanya ambil annual leave untuk spend time dengan suami tercinta. Sambil tu checkup la. apa lagi. Ibu dan abah nak tengok gelagat budak yang selalu bikin onar dalam perut ibu ni. hehe.




oh, aktiviti di hujung minggu, sabtu lepas kami pergi wedding di seremban dan melaka. Jauh berjalan. lepas ni dah tak jalan jauh dah. Baby pun seronok bila bab jalan-jalan ni. Dalam kereta berjoget sakan. Bila sampai kenduri diam seribu bahasa. Rasa terbuai-buai kut. Dapat makan pulak tu. memang tidur la. Then balik terus shoot pergi jusco bukit tinggi. Sebab abahnya nak cari baju. Shopping. Bestnya tengok abah dia shopping, ibu geget jari sahaja lah. Tak sabar nak habis pantang, akan ku shopping sungguh-sungguh. Konon nak gagahkan diri juga, balik dari situ terus flat. Hambik ko! on sunday, whole day duduk lepak kat rumah sambil tengok tv, tidur dan masak-masak. Malas giler nak keluar. Penat tak hilang.




Barang baby dah selamat di cuci. Nak masuk dalam beg aje belum. Sebab confius nak isi apa. Tertangguh lagi la nampaknya. Barang baby kebanyakkan dah settle. Itupun ada hati nak tambah beli lagi. Awal-awal dah kena sound dengan suami.