Salam Aidilfitri




 Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf zahir batin. Kalau ada terkasar bahasa secara sedar atau tak. kosong-kosong ye? Berhati-hati dijalanraya siapa yang balik kampung tu. Tahun ni aku dan hubby raya di sg buloh dulu, then baru balik ke kedah. So enjoy raya korang. Take care.







ikhlas dari,

Epa & Yus

Hadiah Kahwin a.k.a kelengkapan Rumah





Assalamualaikum





Aku masih menanti kedatangan official gambar dari OP. So yang lain story akan diceritakan kemudian. Kali ini entri berkisar mengenai hadiah kahwin a.k.a kelengkapan rumah. sebab apa? Yelah, orang bagi hadiah mesti barang-barang untuk digunakan lepas kahwin nanti kan? Kalau boleh kan? korang mesti nak request barang yang korang akan guna nanti. Kalau dapatlah. sekurang-kurangnya dapat kurangkan beban korang lepas kahwin. Macam aku kalau boleh nak request sofa, mesin basuh, peti sejuk. haha. berangan. Kalau dapat voucher pun ok. 





Alhamdulilah, semua barang-barang kahwin menjadi kegunaan untuk famili kami sekarang. Cuma kena tambah sikit-sikit sahaja. Plus mama aku ada few barang elektrik baru yang tidak digunakan. Kami just tambah untuk barang-barang yang besar. Meh aku listkan barang yang aku dapat dan barang yang kena beli.





Barang mama/mak bagi:
1) Blender
2) Setrika
3) Toaster
4) Water Heater
5) Pinggan
6) Langsir
7) Tong gas
8) Carpet




Hadiah Kahwin:
1) Ampaian Baju
2) Tempat letak pinggan - 2 set
3) Dapur Masak
4) Periuk - ada 3 set
5) Sudu grapu
6) Periuk Nasi - 2 set (size lain-lain)
7) Tuala
8) Set tea pot
9) Gelas
10) Mangkuk
11) Mug
12) Balang kuih raya (Jimat kami tak perlu beli balang)
13) Album Gambar
14) Frame Hiasan
15) Set Cawan
16) Toaster lagi.
17) Cadar - 2 set





Barang kena beli:
1) Mesin Basuh
2) Peti Sejuk
3) Set Katil
4) Meja Stove
5) Pisau
6) Sudip
7) Kuali
8) Sofa
9) TV (nasib baik TV ni kami beli awal tahun ni)
10) Set meja makan (adik sponsor separuh)
11) Lesung batu
12) Iron board
13) Tikar getah (Kalau dapat rumah simen macam kami, kalau dapat rumah tile senang)






eh banyaklah barang kena tambah. Tapi tambah slow-slow lah. Jenuh nak complete semua barang. Lagipun sekarang musim sales, boleh lah beli mana-mana yang patut. Janji rumah ada isi. Pelan-pelan kayuh. Lagipun nak raya juga, banyak nak pakai duit ni.





Kami bernasib baik sebab tuan rumah sewa ni dah sediakan setiap bilik ada kipas siling dan lampu serta rail untuk langsir. Tapi kami kena sediakan tikar getah untuk 1 rumah. Tiles cuma di dapur sahaja. 






Tips. Kalau rasa boleh request barang, better request. Macam kes aku, hadiah office aku request. dorang bagi bajet, so request within the bajet. Dapatlah save dekat ampaian baju, stove dan juga periuk. 






Untuk yang memberi barang. Better bagi barang yang bakal pengantin akan guna. Periuk nasi, cawan, tea set common. Boleh cari barang rare. Contoh: lesung batu, sudu, kuali, stove. Kan boleh jimatkan pengantin yang sedia kering selepas majlis.





So untuk bakal-bakal pengantin, jimat cermat lah wei. lepas kahwin banyak giler nak guna duit. Kena pandai-pandai atur perbelanjaan korang. Kami hari-hari makan kat rumah masak. Barang dapur pun mahal. 


Rental Item: Bekas Pahar & Tapak Bekas Pahar






Rental Item:

 


Nama: Bekas Pahar

Kuantiti: 6 Biji

Material: Seramik

Warna: Purple

Deposit: RM10 untuk setiap 1 barang
(deposit akan dikembalikan untuk jaminan barang dipulangkan dalam keadaan baik)

Sewaan: RM10 setiap 1 barang

Tempoh: 2 minggu sahaja
Block date: 50% deposit needed to secure rental item, balance bayar bila ambil barang.

Bekas Pahar


*********************************************************************


Nama: Tapak Bekas Pahar

Kuantiti: 4 Biji

Material: Kayu

Warna: Coklat

Deposit: RM10 untuk setiap 1 barang
(deposit akan dikembalikan untuk jaminan barang dipulangkan dalam keadaan baik)

Sewaan: RM10 setiap 1 barang

Tempoh: 2 minggu sahaja

Block date: 50% deposit needed to secure rental item, balance bayar bila ambil barang.


Tapak Bekas Pahar



Berminat? Boleh email di akuifakosape@yahoo.com

Wedding hand bouquet






Assalamualaikum





Berbalik kepada entri sebelum ini, aku nak cerita mengenai bunga tangan untuk majlis nikah, sanding yang agak kontroversi. Tapi tak adalah haru biru sangat. Plannya macam ini, aku dah letak deposit RM50 untuk harga 2 jambak bunga. so ada balance dalam RM30 sahaja masa nak ambil. Dah buat bayaran 1 minggu sebelum majlis. Mula-mula ingat nak suruh dia hantar, tapi charge sampai RM10 macam tak masuk akal sebab jarak dari rumah aku ke kedai hanya 15minit sahaja. So nak tak nak, bangun awal-awal untuk pergi ambil bunga tangan. 





Kedainya terletak di Seksyen 25, Taman Sri muda la. Kedai kecil sahaja. Dekat tepi tu ada 2 kedai bunga. so far mak aku memang selalu beli bunga dekat situ. Murah. Landmark, lorong yang menghadap kedai sri Kota. Lorong belakang Alliance Bank. Aku minta rose merah untuk sanding dan Rose putih untuk nikah. Rose merah RM45 siap dengan decoration sekali. Rose putih siap dengan deco RM35 sahaja. Fresh flower. Murah juga la kan?





Kedai buka seawal 7.30 pagi. Aku nikah pukul 11 pagi. So sempat untuk ambil sendiri bunga tangan tu. Bangun pagi-pagi dengan mama, then pergi ambil bekal nasi lemak, terus pecut untuk ambil bunga. Dengan harapan tinggi sampai ke kedai, sekali bila tanya bunga aku tak ada. Boleh dorang lupa?! siot sahaja. Tapi sebab aku tak mahu mood pagi-pagi lari, aku hanya buat muka. dalam hati dah mengamuk sakan. Pekerja dia dah kena marah dengan bos. Kalut wei. Risau aku. tak pasal-pasal dengan bos dia sekali buatkan bunga tangan aku dalam masa 10 minit. Nasib baik pagi-pagi aku dah terpacak dekat kedai dia. Kalau aku suruh dia hantar, mau tak sampai bunga tangan aku tu. Dekat pukul 8.30 baru siap bunga aku. Nasib baik aku puas hati. Bunga tak besar mana pun, sebab harganya ikut besar mana yang korang nak.





Haru juga pagi tu. Risau majlis tak berjalan dengan lancar. Tapi Alhamdulilah, semua sudah selamat.





Alamat? aku lupa la, kena godek semula resit. Harga bunga dia agak tetap. Tak mudah turun naik. Kalau nak cari stok banyak bunga, boleh datang kedai tu. Lepas majlis aku pun tak tahu apa jadi dengan bunga tangan aku tu. hihi. oh, abah aku yang buka dari sarung then bubuh dalam bekas berisi air untuk mama aku. 



 HB Nikah




 HB Sanding




Untuk Majlis bertandang, aku just gunakan HB dari butik pengantin.





oh, dikesempatan ini aku nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf zahir batin kalau-kalau sepanjang penulisan aku ni ada tergusir, terkasar bahasa secara langsung dan tidak langsung. 1st raya as wifey. Apa perasaan b2b 2012 yang lain? Mesti excited kan raya tahun ni? Baju raya warna apa? Kami? merah! hihi.

kerja banyak! tapi cuti raya dah sampai.

Siapa cakap bulan puasa dapat rehat? Siapa cakap bulan puasa tak payah pergi site? Siapa cakap bulan puasa boleh duduk kat work station sambil surf internet dengan aircond yang sangat sejuk. Siapa cakap?? Ah stress!

Emotional lebih-lebih pula. Letih la kaki ni jalan. Hari-hari kerja luar. Harini aku ponteng 1 meeting. Malas. Petang ni ada meeting dekat majlis, tapi nampak gayanya kena setelkan monthly report pula.

Ok fine. Daaaa! Hihi.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Detail on 'Majlis Nikah' 16 June 2012 [Review]



Assalamualaikum







Maaflah sebab aku dah lama tak update segala review. Idea tu tak sampai-sampai. Tahap kemalasan yang sangat ketara. Tapi aku gagahkan diri juga ni. Jangan malas-malas epa! Haiyoo. Oh, Sebelum terlambat, lupa nak wish selamat berpuasa. Alhamdulilah, epa baru tinggal 1 hari sebab hari jumaat lepas, tiba-tiba kena muntah-muntah dan kepala pusing-pusing. Check dengan doktor, blood pressure (BP) naik sedikit. history? abah aku ada BP. sepatutnya this week datang lagi jumpa doktor untuk check lagi sekali. kemungkinan sebab tidur tak cukup, mana tak nya, hari-hari bangun pukul 4.30 pagi untuk sahur, terus siap nak pergi kerja. Masuk office pukul 7.30 pagi sebab nak balik pukul 4 petang. hihi.




cukuplah cerita pasal tu, kita kembali kepada tujuan asal. Nak cerita review majlis nikah. Lebih baik aku cerita dalam entry ini merangkumi semua yang berkaitan majlis nikah. sebelum ini aku dah cerita flow majlis. Entry ini lebih kepada detail majlis lah. aku rangkumkan sebab majlis nikah ni lebih kurang vendor masa tunang dahulu.




Makeup

Makeup aku akak yang sama makeup masa tunang dulu. Cuma masa tunang aku ambil package dengan vendor lama. Akak ni aku contact direct dengan dia. Lama juga booking dengan dia. Kalau tak silap dari awal tahun. Hanya ambil makeup sahaja. tengok hasil? haruslah berpuas hati kan? Akak tu makeup artis-artis tau. Wah! feeling artis gitu. haha plus aku ni penakut kalau orang lain makeup kan. hihi. Harga? tanya sendiri dekat tuan badan.







Sepersalinan Nikah

Hah, sekarang dah reveal baju nikah. cerita pasal baju nikah boleh klik sini(1), klik sini(2) dan klik sini(3) Banyak dah cerita. Kesimpulan, sangat berpuas hati.





Veil Nikah

Veil juga hasil DIY sendiri. berbulan-bulan juga nak siapkan. Ada orang nak sewa tak? email saja. sayang nak jual pula. Panjang veil ni paras betis. Saja nak feeling veil meleret-meleret. Tapi tak mahu yang panjang sangat. so, jadilah paras betis. Sebelum ni masa tunang veil paras pinggang.









Kasut

Kasut ni pakai sekejap saja. keluar masuk masjid saja. Beli dekat vincci dapat 50% diskaun dalam rm50 sahaja. Beli brooch yang sama 2 biji. Beli dekat GM klang. Harga rm10 satu. Letak kat depan kasut. Siap. Tapi dah lama tak pakai kasut tu. oh sedih!







Catering

Catering aku masih catering yang sama masa tunang. Kawan mama. Lauk tenghari. Malangnya aku lupa lauk apa. hihi. Inilah masalahnya kalau lambat review. Padan muka aku. Dorang bagi sekali dengan kelengkapan makan. cuma penanggah tak ada. Yelah, majlis nikah sahaja. Habis majlis kitorang pakat-pakat kemas letak tepi then dorang datang angkut.






Khemah

Khemah aku juga masih dengan vendor majlis tunang. Mama dah biasa dealing dengan orang itu. Cuma kali ni ambil scallop warna coklat dan orange. campur kerusi meja bersarung dan reben dalam rm300. Ambil 1 khemah saja. Yang lain makan kat dalam rumah.








Pelamin

Pelamin ini vendor yang sama dengan majlis sanding di dewan. Bunga artificial. Warna pastel. memang aku request untuk warna-warna lembut. Cantik sangat outcome. Aku bajet simple-simple sudah. Tak sangka akak tu delivered jadi cantik. Klik sini.








Doorgift

Doorgift kami hanya bagi bunga telur yang ada di kiri dan kanan pelamin. Refer picture di atas. Cukup untuk famili member yang datang. Majlis keluarga.





Photographer

Vendor yang sama untuk majlis sanding, tandang, post wedding, pre wedding. Review sini.





Videographer

Last minute cancel. So sad. Anggap sahaja tak ada rezeki.






Itulah detail serba sedikit mengenai majlis nikah aku. Cukup simple but sweet. Majlis keluarga. Dalam tengahari majlis dah settle. Tapi tak dapat ambil gambar outdoor pakai baju nikah. oh, sedih. Baju nikah nak jadi baju recycle untuk raya nanti. Feeling pakai baju itu sebab rasa kurus. haha. boleh? minta-minta lah muat lagi. amin.






So far aku rasa tak ada yang tertinggal dalam majlis nikah aku. oh! Review hantaran! Alamak kena godek balik gambar yang ada. Tunggu next entri pula. Hantaran aku simple sahaja. Barangan pun barang yang aku nak guna semula. Affordable. Mana tahu boleh bagi idea untuk bakal pengantin lain. Tapi sebelum itu aku nak review pasal hand-bouquet  yang agak kontroversi sedikit. Sebab apa? tunggu. Cewah, bajet rancangan tv. haha.