folic acid



Assalamualaikum





Folic Acid ni memang famous dikalangan b2b sebagai perancangan untuk jadi bakal mommy. actually folic acid ni bagus untuk meningkatkan pertumbuhan bayi dalam kandungan. Jadi ianya juga sangat digalakkan bagi sesiapa yang merancang untuk ada baby.





Paling bagus kalau mula mengambil 3-1 bulan sebelum kahwin. Kalau nak baby cepat lah. Macam aku, benda ni dah beli lama dah. tapi baru makan 1 papan. Boleh? asyik lupa sahaja nak makan. Lepas pindah rumah aku pun lupa letak mana. haha.






Selalunya, once doktor dah confrim kita pregnant, doktor akan bagi juga folic acid ini sebagai supplement. Ianya supplement. Yang penting jangan malas macam aku. lupa lah nak makan lagi.






Oh, yang ini aku beli dekat watson dalam RM30 1 kotak. dalamnya ada 90 biji. Cukup untuk 3 bulan punya stok.





Folic acid is a naturally occurring B vitamin. It helps a fetus's neural tube develop properly. The neural tube is the part of a developing baby that becomes the brain and spinal cord. When the neural tube does not close properly, a baby is born with a very serious birth defect called a neural tube defect (NTD). Source: Click Here




Selamat mencuba!


8 comments:

  1. btol tu...akk cik mah pun ade ckp pasal acid folic ni...die keje kat klinik kesihatan...die mmg cdngkan suh amik nnti bila dekat nk kawin... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeee? harus. yang penting jangan malas makan! hehe

      Delete
  2. wah wah smgt ni nk dpt baby yer? usaha lebih sikit ok.. huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, masuk fasa kawen, mood baby tu membuak2.. hehe

      Delete
  3. Good luck, saya kahwin 1st June hr tu, dah disahkan pregnant :) pun tak terfikir nak makan asid folik, doa banyak2, ada rezeki Insyallah Allah bagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. awak pun jaga diri baik2 di awal kehamilan :)

      Delete
  4. sama macam sy. pindah masuk rumah baru, terus misplaced folic acid ni. tapi sempat makan 2 papan setengah. apa2 pun berbalik kepada ketentuan Allah asid folok hanya sebagai ikhtiar. insyaAllah ye. sama2 kita usaha. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sis, kita hanya mampu usaha dan berdoa, segala-galanya terletak ketentuan Allah. Insyallah ada rezeki, adalah nanti kan?

      Delete