Pregnancy Experience: Fibroid





Assalamualaikum






Sudah 1 bulan since dari last entri post. Kandungan pun semakin membesar dengan jayanya. dah masuk 5 bulan. Gerakkan baby pun semakin dirasai. Dulu sekejap-sekejap, now kalau ibu buat kerja non stop, baby pun bergerak non stop. ikut sama ibu kerja kot. hihi. okay, now nak cerita special case aku. 






Aku dari awal-awal dapat tahu dah pregnant, tergesa-gesa nak check dengan doktor. Doktor yang nak layan just private. so aku pun pergi check in 1st scan dekat doktor private. Masa tu dengan mama aku sekali. Doktor pun heran juga awal sangat aku datang. Kalau tak silap masa tu week 6. Tapi doktor said bagus juga datang untuk check either baby berada dalam rahim or not. Alhamdulilah, embrio berada dalam kedudukan dalam rahim. Cuma doktor dah start pusing-pusing check rahim, doktor jumpa fibroid sebesar 3cm dalam rahim. Kedudukan berada dekat dengan urine bladder. Doktor cakap insyallah boleh cuba untuk bersalin secara normal sebabnya tak ganggu jalan keluar baby. Tapi doktor aku ni sangat memberi semangat, fikir yang positif sahaja. Cuma kadang-kadang risau juga, janji baby selamat dalam rahim dah cukup bermakna.







2 weeks lepas, aku jumpa dengan doktor lagi ditemani husband sebab husband nak dengar sendiri dari doktor status fibroid aku. Dah makin membesar, 6cm. Husband dah start risau. Kebetulan doktor aku cuti, digantikan dengan doktor lain. Doktor baru tu pun check fibroid semakin membesar. Then tanya juga aku nak bersalin kat mana. Sebab aku dan husband dah decide untuk bersalin kat private. Tapi doktor tu suggest untuk tanya doktor aku either boleh handle or tak kes aku ni sebab kat situ tak ada tabung darah. Takut kalau kes serius, kena refer juga ke GH. Tapi doktor ni banyak bagi nasihat untuk jaga diri sebab kalau fibroid makin membesar, ditakuti boleh jadi pre-mature labor. Doktor nasihat juga untuk aku minta pelepasan kat bos untuk kurangkan aktiviti kerja luar. Aku kan banyak meeting dan site visit yang memerlukan aku untuk bergerak turun naik tren. Alhamdulilah, bos pun boleh consider. Kalau letih sangat aku tak pergi. Tapi tak bermakna la aku nak duduk opis sahaja. Kenalah senaman juga untuk memudahkan kelahiran baby nanti. 







Doktor juga cakap, awak bertuah sebab ada fibroid dan boleh mengandung. Ada orang lain sampai ganggu dan sukarkan dorang untuk mengandung. Alhamdulilah. mungkin Allah nak uji. Kenalah terima dengan tabah dan tenang. mesti ada hikmah. Doktor juga cakap sekarang memang dalam setiap kita ada fibroid, cuma ianya aktif ataupun tidak. Family history aku pun tak ada yang pernah kena fibroid. Period aku juga everymonth tetap, cuma kena senggugut tapi tak teruk sampai guling-guling. Doktor pun tak suggest either perlu buang or tak. cuma dorang akan pantau. Kalau tak memudarat, kemungkinan ianya akan kekal. Sebab fibroid ni berkaitan dengan hormon. Ada orang lepas bersalin, terus hilang.







Next week, aku akan jumpa my doktor asal untuk bertanya either dia boleh handle or tak kes aku. Kalau tak, terpaksa juga refer kat GH. Kami juga kena fikir dan start simpan duit, mana tahu kalau-kalau kena c-zer. Berdoalah, moga-moga senang aku nak bersalin nanti. bersalin secara normal. 






Perut pun dah semakin membesar. Janji baby dalam perut sihat dan aktif, dah cukup. Baby memang agresif giler. Semalam dari siang sampai malam berpusing-pusing dia. Tadi pagi pun rasa bergerak. sekarang tengah tidur kut, diam saja. hehe.






oh, haritu husband pun dapat dengar heartbeat baby. seronok bukan main. gender pun dah tau. mula-mula kepit-kepit malu gak, jenuh doktor suruh dia bergerak, sekali dia terkangkang, terus nampak dah. nantilah kita bagitau gender dia. doktor cakap kepala baby lonjong. haha ikut kepala abah dia la tu. 






Sedikit info mengenai fibroid. klik sini.


Gender?





Assalamualaikum







2 orang anak buah husband (baby GEGIRL dua-dua) menjerit tak mahu dengan aku? Adakah?







Tak apa, next month ke try balik.







siapa ada baby LELAKI, meh kasi nak dukung kejap....






Sekian.


Pregnancy Experience-1st trimester






Assalamualaikum





Genap 1 bulan aku tak update blog. Macam tak percaya, betapa bersawangnya blog kesayangan ini. Mana tak nya, buka blog hari-hari, tapi pandang-pandang new post, idea hilang entah ke nama. Update pasal wedding pun entah ke mana. Gila teruk sindrom malas aku ni.





Alhamdulilah, kemungkinan juga sindrom morning sickness dah berjangkit ke blog sickness kot. ye, kandungan pun dah masuk 14 weeks. dah lepas pun 1st trimester yang penuh kenangan. Now aku makin bersemangat, morning sickness pun dah tak ada, datang kejap-kejap, at least seminggu sekali. Perut pun semakin maju ke hadapan, seiring sejalan dengan perut abahnya. haha. Mana tak nyah, ibu lapar, ajak abah, tapi abah lagi kerap makan. 





Meh dah alang-alang nak cerita experience pregnant 1st trimester aku. Sekali cerita biar panjang terus, qada' 3 bulan punya story. Kalau tak salah aku, buat pregnancy checkup sendiri masa 3 hari lewat period. UPT (urine pregnancy test) pun aku dah standby masa bulan ke 2. konon-konon nak guna, sekali dah period dulu, so postponed guna next month. Pukul 5.30 pagi, hubby kejut bangun tanya tak mahu test ke? hubby dah tanya day before dah, cuma aku saja yang tangguh-tangguh sebab cuak punya pasal. Tak mahu berharap sangat. Bangun terus pergi test kebetulan memang nak terkucil, tunggu depan test kit dengan penuh harapan. Muncul 1 line, tiba-tiba 2nd line muncul dengan penuh bergaya. cuma terang tanpa bersuluh. Cuak seh! Terus keluar toilet, tarik tangan hubby yang tengah baring atas katil, suruh pi tengok sendiri. Masing-masing dah senyum. Terus tak jadi tidur. Masing-masing call mama dan mak bagitahu story gembira. cepat kau! bajet dulu nak senyap-senyap, tapi bakal ibu dan bakal abah dah excited dulu.





Tapi aku tunggu dalam 2 minggu lewat period untuk dapat pengesahan dengan doctor. Sekali check guna UPT yang sama, so consider dah confrim pregnant. Cuma kena set up dengan doctor untuk buat monthly checkup. Once dah confrim pregnant, baru aku teruskan makan acid folic yang kononnya bersemangat aku nak makan dulu. dasar pemalas memang macam ni. Demi baby, ku gagahkan. hihi. Aku start jumpa doctor dalam 6 weeks, doctor check untuk tengok dalam or luar rahim. Alhamdulilah, embrio berada dalam kedudukan yang betul, cuma dapat bad news sedikit. Sedih, cuak juga pada mulanya, tapi doctor bagi semangat dan bagitahu segala info dapat juga redakan kecuakkan dalam hati. Nanti lain entri aku cerita bad news itu. Tabah demi babyku!





So far aku punya morning sickness macam orang lain, pagi-pagi dah start pening, time mandi confrim mesti dah uwek-uwek dulu. Kalau tak, pening kepala aku tak akan surut. Kadang-kadang boleh ganjak sampai ke malam. Tapi jarang-jarang lah. Yang paling pantang adalah tak boleh masak/bau minyak or masakkan sendiri. 3 bulan kami makan kat luar, tak pun aku dan hubby makan kat rumah mama or rumah mak. Memang muka tak malu. siap mama dan mak tapaukan makanan lagi. Hubby layankan saja bini dia. Kalau makan makanan luar, aku siap boleh tambah 2 kali. Kalau sendiri, huh harapan, hujung senduk saja aku ceduk. Makan still hebat. Tak pernah tak lalu makan yet makanan sendiri masak yang tak lalu. Kesimpulan, dapur tak berasap.




Morning sickness aku bermula 6weeks lagi, muntah, pening kepala. Mula-mula boleh kawal, sebab aku still boleh drive ulang-alik shah alam-ampang pergi kerja. eh, still carpool dengan hubby. kesian katanya aku drive seorang-seorang. so eloknya berteman. Then bila dah start masuk 9 weeks aku dah mula alah dengan bau hubby, bau sabun mandi, bau shampoo. Terus kau aku tukar sabun mandi. Bau hubby pun aku nak muntah. sampai satu tahap, menyampah dengan dia. Rimas bila dia datang dekat. Aduh, masa tu kesian sangat dengan dia. Aku pulak ada mood, kadang rindu sangat kat hubby, tapi bila jumpa, terus nak muntah. gedik kan? Sampai aku gunakan spray pewangi kat dia. haha. Mula la dia cakap, ni mesti baby muka sebiji muka abah. FINE. Now aku dapat rasa apa yang orang lain rasa bila tiba-tiba rasa rimas dengan suami sendiri.




Oh, lagi satu, mood nak shopping pun jatuh menjunam. Nak shopping barang dapur pun malas. Itupun lepas kena paksa dengan suami baru nak shopping. Aku rasa shopping tu rimas. Gila kau! sampai tahap macam tu. Sekarang baru datang mood nak shopping. sebab dah start kena cari maternity wear. Seluar kerja dah tak muat. Baju kurung pun kain dah ketat. Sekarang rajin pakai baju kurung. Dulu bukan main payah nak pakai baju kurung sebab selalu kerja luar.





Sifat malas aku sangat tinggi. Plus rasa penat dan asyik nak tidur sahaja. Aku pun dah jarang keluar office. Duduk dalam office rasa mengantuk sangat-sangat. Padahal malam tu aku tidur awal. Selalu kena marah, jangan malas sangat. Nanti baby dalam perut pun malas. Tapi tahap letih dan mengantuk memang tahap dewa. Aku kena juga tidur. Lantaklah tidur di surau sekalipun. Bangun tidur terus sakit belakang. hihi. Now aku tak boleh tidur terlentang, sakit pinggang. Tidur mengiring kanan or kiri. Sakit pinggang on left side. Dulu aku sangat suka coklat, time awal pregnant, makan coklat mesti muntah. Minum susu coklat pun tak boleh. So minum strawberry, padahal aku dulu tak suka strawberry. Nurse dah suruh aku minum susu tepung. Tapi tekak tak boleh masuk. Still minum susu kotak yang tulis high calcium. Kena paksa juga diri demi baby ni.





Alhamdulilah, mula masuk 13 weeks ni (2nd trimester) aku dah mula rasa diri makin cergas dan bersemangat. Cuma badan semakin berat. dekat 60kg dah kot. Kaki pun makin sakit kalau berdiri lama-lama. Mood pun dah kembali kepada asal. Yang paling best dah mula boleh masak dan makan masakan sendiri. Akan ku buncitkan perut hubby ku. haha. Checkup di private dah masuk kali ke 3 dan goverment nak masuk kali ke 2. Tempat nak bersalin pun dah decide. Next month kenalah bagitahu di KK. Sebab kes aku ni kalau di government kena refer direct to hospital juga. Cepatnya masa berlalu, perut pun semakin menonjol. lagi 2-3 minggu boleh lah rasa baby movement. oh, tak sabar. abahnya pun tak sabar tunggu baby keluar. Gender? kami tak kisah pun, tapi ramai yang request baby boy pulak. haha. tunggu dan lihat lah nanti.





Sekian, terima kasih




Yang Ikhlas,
Cik Puan Epa Zarifa yang makin bersemangat.


2 tahun berlalu






Suami, kita dah bercinta selama 2 tahun dah. Tak percaya kan? hehe. Macam-macam dah lalui bersama. Semoga ikatan perkahwinan kita berkekalan sampai ke syurga. sayang suami saya banyak-banyak! Insyallah next year wedding anniversary lengkap sebagai 1 keluarga.




Honeymoon Journey [Review]






Assalamualaikum





Hari ini dah masuk raya ke berapa ye? Lupa lah. Selamat Hari Raya semua! Semalam dan hari ini aku agak free di office sebab bos tak ada. Bosan! dah berapa kali aku menguap, plus dengan aku dah mula sambung puasa 6. Kalau tak termasuk hari ini, tinggal 3 hari lagi nak raya.





So entri kali ni aku nak review pasal honeymoon kami! Yeay! Pilihan utama adalah pergi Cherating. Disebabkan encik suami pernah belajar di kuantan, alang-alang buatlah journey mengimbas kenangan lalu. haha.





Hotel pilihan kami adalah, The Legend. Aku tak pernah tidur kat situ lagi. so ambil kesempatan. Nak booked hotel favorite, bajet tak ngam pula. Request untuk high floor dan juga king bed. seronok tidur katil besar. Then tak sangka dapat view yang sangat best. Ocean view. tak sangka. sebab bajet dapat garden view. Bilik juga di hujung dunia. HuaHua. Booked thru agoda.com diskaun la sikit. Kami pergi time weekdays. memang seronok ah jalan-jalan sebab tak ramai orang.




king bed spacious

interior

bathroom

bathroom

Nice view huh?

Insyallah kami datang lagi




Nak review apa ye? oh, 1st day kami bertolak dari rumah MIL lepas sarapan. dalam pukul 9 lebih. sampai kuantan dalam tengahari. sebab banyak check point. hehe. Singgah kuantan kejap sambil imbas kenangan lalu. Singgah juga di Teluk Cempedak, then terus check in kat cherating. Petang tu kami gerak pergi makan sata dekat kemaman. Tempat wajib persinggahan famili dulu.






On 2nd day pula, kami cadang nak pergi jalan naik sampai ke kuala terengganu. Malangnya cuaca mendung plus hujan sangat lebat, journey kami hanya sampai ke dungun. Padahal dah nak dekat sampai, terpaksa patah balik. on the way balik, macam biasa, banyak singgah check point. hehe. Malam tu kami pergi Tanjung Lumpur untuk makan seafood for our dinner.





next day, sarapan, terus siap balik semula ke pangkal jalan. Insyallah, pasti repeat balik nanti. hehe.





Planning untuk 2nd honeymoon pula cuti Malaysia nanti. Nak pergi mana ye? PD?

Salam Aidilfitri




 Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf zahir batin. Kalau ada terkasar bahasa secara sedar atau tak. kosong-kosong ye? Berhati-hati dijalanraya siapa yang balik kampung tu. Tahun ni aku dan hubby raya di sg buloh dulu, then baru balik ke kedah. So enjoy raya korang. Take care.







ikhlas dari,

Epa & Yus

Hadiah Kahwin a.k.a kelengkapan Rumah





Assalamualaikum





Aku masih menanti kedatangan official gambar dari OP. So yang lain story akan diceritakan kemudian. Kali ini entri berkisar mengenai hadiah kahwin a.k.a kelengkapan rumah. sebab apa? Yelah, orang bagi hadiah mesti barang-barang untuk digunakan lepas kahwin nanti kan? Kalau boleh kan? korang mesti nak request barang yang korang akan guna nanti. Kalau dapatlah. sekurang-kurangnya dapat kurangkan beban korang lepas kahwin. Macam aku kalau boleh nak request sofa, mesin basuh, peti sejuk. haha. berangan. Kalau dapat voucher pun ok. 





Alhamdulilah, semua barang-barang kahwin menjadi kegunaan untuk famili kami sekarang. Cuma kena tambah sikit-sikit sahaja. Plus mama aku ada few barang elektrik baru yang tidak digunakan. Kami just tambah untuk barang-barang yang besar. Meh aku listkan barang yang aku dapat dan barang yang kena beli.





Barang mama/mak bagi:
1) Blender
2) Setrika
3) Toaster
4) Water Heater
5) Pinggan
6) Langsir
7) Tong gas
8) Carpet




Hadiah Kahwin:
1) Ampaian Baju
2) Tempat letak pinggan - 2 set
3) Dapur Masak
4) Periuk - ada 3 set
5) Sudu grapu
6) Periuk Nasi - 2 set (size lain-lain)
7) Tuala
8) Set tea pot
9) Gelas
10) Mangkuk
11) Mug
12) Balang kuih raya (Jimat kami tak perlu beli balang)
13) Album Gambar
14) Frame Hiasan
15) Set Cawan
16) Toaster lagi.
17) Cadar - 2 set





Barang kena beli:
1) Mesin Basuh
2) Peti Sejuk
3) Set Katil
4) Meja Stove
5) Pisau
6) Sudip
7) Kuali
8) Sofa
9) TV (nasib baik TV ni kami beli awal tahun ni)
10) Set meja makan (adik sponsor separuh)
11) Lesung batu
12) Iron board
13) Tikar getah (Kalau dapat rumah simen macam kami, kalau dapat rumah tile senang)






eh banyaklah barang kena tambah. Tapi tambah slow-slow lah. Jenuh nak complete semua barang. Lagipun sekarang musim sales, boleh lah beli mana-mana yang patut. Janji rumah ada isi. Pelan-pelan kayuh. Lagipun nak raya juga, banyak nak pakai duit ni.





Kami bernasib baik sebab tuan rumah sewa ni dah sediakan setiap bilik ada kipas siling dan lampu serta rail untuk langsir. Tapi kami kena sediakan tikar getah untuk 1 rumah. Tiles cuma di dapur sahaja. 






Tips. Kalau rasa boleh request barang, better request. Macam kes aku, hadiah office aku request. dorang bagi bajet, so request within the bajet. Dapatlah save dekat ampaian baju, stove dan juga periuk. 






Untuk yang memberi barang. Better bagi barang yang bakal pengantin akan guna. Periuk nasi, cawan, tea set common. Boleh cari barang rare. Contoh: lesung batu, sudu, kuali, stove. Kan boleh jimatkan pengantin yang sedia kering selepas majlis.





So untuk bakal-bakal pengantin, jimat cermat lah wei. lepas kahwin banyak giler nak guna duit. Kena pandai-pandai atur perbelanjaan korang. Kami hari-hari makan kat rumah masak. Barang dapur pun mahal. 


Rental Item: Bekas Pahar & Tapak Bekas Pahar






Rental Item:

 


Nama: Bekas Pahar

Kuantiti: 6 Biji

Material: Seramik

Warna: Purple

Deposit: RM10 untuk setiap 1 barang
(deposit akan dikembalikan untuk jaminan barang dipulangkan dalam keadaan baik)

Sewaan: RM10 setiap 1 barang

Tempoh: 2 minggu sahaja
Block date: 50% deposit needed to secure rental item, balance bayar bila ambil barang.

Bekas Pahar


*********************************************************************


Nama: Tapak Bekas Pahar

Kuantiti: 4 Biji

Material: Kayu

Warna: Coklat

Deposit: RM10 untuk setiap 1 barang
(deposit akan dikembalikan untuk jaminan barang dipulangkan dalam keadaan baik)

Sewaan: RM10 setiap 1 barang

Tempoh: 2 minggu sahaja

Block date: 50% deposit needed to secure rental item, balance bayar bila ambil barang.


Tapak Bekas Pahar



Berminat? Boleh email di akuifakosape@yahoo.com

Wedding hand bouquet






Assalamualaikum





Berbalik kepada entri sebelum ini, aku nak cerita mengenai bunga tangan untuk majlis nikah, sanding yang agak kontroversi. Tapi tak adalah haru biru sangat. Plannya macam ini, aku dah letak deposit RM50 untuk harga 2 jambak bunga. so ada balance dalam RM30 sahaja masa nak ambil. Dah buat bayaran 1 minggu sebelum majlis. Mula-mula ingat nak suruh dia hantar, tapi charge sampai RM10 macam tak masuk akal sebab jarak dari rumah aku ke kedai hanya 15minit sahaja. So nak tak nak, bangun awal-awal untuk pergi ambil bunga tangan. 





Kedainya terletak di Seksyen 25, Taman Sri muda la. Kedai kecil sahaja. Dekat tepi tu ada 2 kedai bunga. so far mak aku memang selalu beli bunga dekat situ. Murah. Landmark, lorong yang menghadap kedai sri Kota. Lorong belakang Alliance Bank. Aku minta rose merah untuk sanding dan Rose putih untuk nikah. Rose merah RM45 siap dengan decoration sekali. Rose putih siap dengan deco RM35 sahaja. Fresh flower. Murah juga la kan?





Kedai buka seawal 7.30 pagi. Aku nikah pukul 11 pagi. So sempat untuk ambil sendiri bunga tangan tu. Bangun pagi-pagi dengan mama, then pergi ambil bekal nasi lemak, terus pecut untuk ambil bunga. Dengan harapan tinggi sampai ke kedai, sekali bila tanya bunga aku tak ada. Boleh dorang lupa?! siot sahaja. Tapi sebab aku tak mahu mood pagi-pagi lari, aku hanya buat muka. dalam hati dah mengamuk sakan. Pekerja dia dah kena marah dengan bos. Kalut wei. Risau aku. tak pasal-pasal dengan bos dia sekali buatkan bunga tangan aku dalam masa 10 minit. Nasib baik pagi-pagi aku dah terpacak dekat kedai dia. Kalau aku suruh dia hantar, mau tak sampai bunga tangan aku tu. Dekat pukul 8.30 baru siap bunga aku. Nasib baik aku puas hati. Bunga tak besar mana pun, sebab harganya ikut besar mana yang korang nak.





Haru juga pagi tu. Risau majlis tak berjalan dengan lancar. Tapi Alhamdulilah, semua sudah selamat.





Alamat? aku lupa la, kena godek semula resit. Harga bunga dia agak tetap. Tak mudah turun naik. Kalau nak cari stok banyak bunga, boleh datang kedai tu. Lepas majlis aku pun tak tahu apa jadi dengan bunga tangan aku tu. hihi. oh, abah aku yang buka dari sarung then bubuh dalam bekas berisi air untuk mama aku. 



 HB Nikah




 HB Sanding




Untuk Majlis bertandang, aku just gunakan HB dari butik pengantin.





oh, dikesempatan ini aku nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf zahir batin kalau-kalau sepanjang penulisan aku ni ada tergusir, terkasar bahasa secara langsung dan tidak langsung. 1st raya as wifey. Apa perasaan b2b 2012 yang lain? Mesti excited kan raya tahun ni? Baju raya warna apa? Kami? merah! hihi.

kerja banyak! tapi cuti raya dah sampai.

Siapa cakap bulan puasa dapat rehat? Siapa cakap bulan puasa tak payah pergi site? Siapa cakap bulan puasa boleh duduk kat work station sambil surf internet dengan aircond yang sangat sejuk. Siapa cakap?? Ah stress!

Emotional lebih-lebih pula. Letih la kaki ni jalan. Hari-hari kerja luar. Harini aku ponteng 1 meeting. Malas. Petang ni ada meeting dekat majlis, tapi nampak gayanya kena setelkan monthly report pula.

Ok fine. Daaaa! Hihi.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Detail on 'Majlis Nikah' 16 June 2012 [Review]



Assalamualaikum







Maaflah sebab aku dah lama tak update segala review. Idea tu tak sampai-sampai. Tahap kemalasan yang sangat ketara. Tapi aku gagahkan diri juga ni. Jangan malas-malas epa! Haiyoo. Oh, Sebelum terlambat, lupa nak wish selamat berpuasa. Alhamdulilah, epa baru tinggal 1 hari sebab hari jumaat lepas, tiba-tiba kena muntah-muntah dan kepala pusing-pusing. Check dengan doktor, blood pressure (BP) naik sedikit. history? abah aku ada BP. sepatutnya this week datang lagi jumpa doktor untuk check lagi sekali. kemungkinan sebab tidur tak cukup, mana tak nya, hari-hari bangun pukul 4.30 pagi untuk sahur, terus siap nak pergi kerja. Masuk office pukul 7.30 pagi sebab nak balik pukul 4 petang. hihi.




cukuplah cerita pasal tu, kita kembali kepada tujuan asal. Nak cerita review majlis nikah. Lebih baik aku cerita dalam entry ini merangkumi semua yang berkaitan majlis nikah. sebelum ini aku dah cerita flow majlis. Entry ini lebih kepada detail majlis lah. aku rangkumkan sebab majlis nikah ni lebih kurang vendor masa tunang dahulu.




Makeup

Makeup aku akak yang sama makeup masa tunang dulu. Cuma masa tunang aku ambil package dengan vendor lama. Akak ni aku contact direct dengan dia. Lama juga booking dengan dia. Kalau tak silap dari awal tahun. Hanya ambil makeup sahaja. tengok hasil? haruslah berpuas hati kan? Akak tu makeup artis-artis tau. Wah! feeling artis gitu. haha plus aku ni penakut kalau orang lain makeup kan. hihi. Harga? tanya sendiri dekat tuan badan.







Sepersalinan Nikah

Hah, sekarang dah reveal baju nikah. cerita pasal baju nikah boleh klik sini(1), klik sini(2) dan klik sini(3) Banyak dah cerita. Kesimpulan, sangat berpuas hati.





Veil Nikah

Veil juga hasil DIY sendiri. berbulan-bulan juga nak siapkan. Ada orang nak sewa tak? email saja. sayang nak jual pula. Panjang veil ni paras betis. Saja nak feeling veil meleret-meleret. Tapi tak mahu yang panjang sangat. so, jadilah paras betis. Sebelum ni masa tunang veil paras pinggang.









Kasut

Kasut ni pakai sekejap saja. keluar masuk masjid saja. Beli dekat vincci dapat 50% diskaun dalam rm50 sahaja. Beli brooch yang sama 2 biji. Beli dekat GM klang. Harga rm10 satu. Letak kat depan kasut. Siap. Tapi dah lama tak pakai kasut tu. oh sedih!







Catering

Catering aku masih catering yang sama masa tunang. Kawan mama. Lauk tenghari. Malangnya aku lupa lauk apa. hihi. Inilah masalahnya kalau lambat review. Padan muka aku. Dorang bagi sekali dengan kelengkapan makan. cuma penanggah tak ada. Yelah, majlis nikah sahaja. Habis majlis kitorang pakat-pakat kemas letak tepi then dorang datang angkut.






Khemah

Khemah aku juga masih dengan vendor majlis tunang. Mama dah biasa dealing dengan orang itu. Cuma kali ni ambil scallop warna coklat dan orange. campur kerusi meja bersarung dan reben dalam rm300. Ambil 1 khemah saja. Yang lain makan kat dalam rumah.








Pelamin

Pelamin ini vendor yang sama dengan majlis sanding di dewan. Bunga artificial. Warna pastel. memang aku request untuk warna-warna lembut. Cantik sangat outcome. Aku bajet simple-simple sudah. Tak sangka akak tu delivered jadi cantik. Klik sini.








Doorgift

Doorgift kami hanya bagi bunga telur yang ada di kiri dan kanan pelamin. Refer picture di atas. Cukup untuk famili member yang datang. Majlis keluarga.





Photographer

Vendor yang sama untuk majlis sanding, tandang, post wedding, pre wedding. Review sini.





Videographer

Last minute cancel. So sad. Anggap sahaja tak ada rezeki.






Itulah detail serba sedikit mengenai majlis nikah aku. Cukup simple but sweet. Majlis keluarga. Dalam tengahari majlis dah settle. Tapi tak dapat ambil gambar outdoor pakai baju nikah. oh, sedih. Baju nikah nak jadi baju recycle untuk raya nanti. Feeling pakai baju itu sebab rasa kurus. haha. boleh? minta-minta lah muat lagi. amin.






So far aku rasa tak ada yang tertinggal dalam majlis nikah aku. oh! Review hantaran! Alamak kena godek balik gambar yang ada. Tunggu next entri pula. Hantaran aku simple sahaja. Barangan pun barang yang aku nak guna semula. Affordable. Mana tahu boleh bagi idea untuk bakal pengantin lain. Tapi sebelum itu aku nak review pasal hand-bouquet  yang agak kontroversi sedikit. Sebab apa? tunggu. Cewah, bajet rancangan tv. haha.

duatigatujuhduabelas

1st day puasa di office. Balik dari site inspection di titiwangsa, terus flatt. Tertidur kat workstation sambung ke surau. Sekarang google resepi nak masak berbuka ni dan godek-godek agoda nak booking hotel untuk raya ni. Tahun ni pagi raya di kuang, petang terus cabut balik kedah, tidur di penang. Yippieee! Line office slow! Haish!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Flow Majlis Nikah




Assalamualaikum





hai, kita bertemu kembali dalam sesi review. hehe. oh, sebenarnya ada 1 topik aku melompat which is permohonan perkahwinan lelaki dan perempuan. malas nak cerita sebab step nya sama dengan semua orang. so google sendiri lah pasti korang jumpa jawapan. Review aku pun di jump kan.






Nak cerita pasal flow majlis nikah. Ehem-ehem, perlu refresh balik otak ni, takut-takut ada yang tertinggal. itulah, masa awal-awal tak mahu cerita.






Pagi itu rasanya aku bangun awal. Pukul 6 dah bangun mandi dan solat. malam tu tidur pukul 3 sebab penangan pakai inai pukul 1 pagi. Tunggu inai yang diexport dari Perlis. Lambat nya sampai. campur sesat jalan mak cik aku tu. time tu aku dah mula tensen, inai tak pakai-pakai lagi.






Lepas mandi, aku dan mama terus cabut nak pergi ambil nasi lemak yang kami order 50 bungkus dekat dengan kawasan rumah. Then terus pecut pergi seksyen 25 untuk ambil hand bouquet yang aku tempah 2 minggu lepas. Untuk kegunaan time nikah dan time sanding. Malangnya, dorang boleh lupa order aku. Padahal aku dah bayar 80% dari harga kedua-dua bunga tangan tu. Kalut dorang mencari. Aku dah mula panas hati, tapi still kena control, karang tak syok pula sebab tengah nak ambil mood untuk majlis nikah nanti. Then tauke kedai bunga dah mengamuk dekat staff dia. Said sorry, cakap 15 minit untuk siapkan bunga aku. Tunggu lah sampai pukul 8 pagi. Terus pecut balik rumah nak standby untuk siap-siap.






Sampai rumah aku mesej akak makeup aku. Tanya nak sampai pukul berapa. Akak ni pun lambat juga. Aku dah mula risau. Ke aku lupa mention aku nikah kat masjid. Dekat pukul 9.30 baru sampai, mama aku dah start bising. Diam sahaja lah kan? Sampai terus mulakan sesi makeup. Itupun lambat juga nak siap. Sampai abah aku naik atas Tanya bila nak siap. Habis kena marah. Janji nikah pukul 11 pagi. Pukul 11 baru gerak dari rumah. Nasib baik makeup pun cun. Kurang sedikit stress. Hehe.






Abah aku terus lajukan pecut bawa kereta. Jarak masjid dengan rumah aku tak jauh sebenarnya. Rombongan lelaki dah sampai dulu. Imam nak nikah belum sampai. So sempat ambil mood. Cuak sebenarnya. Mata terus Nampak encik ex-tunang merangkap encik suami sekarang. Dup dap dup dap. Dalam masjid tunduk. Badan seram sejuk wei.







Imam sampai lagi cuak bertambah. Imam sempat juga buat lawak untuk hilangkan stress. Start pengantin lelaki dah jabat tangan imam, dada aku makin berombak. Gila cuak! Tunduk sahaja. Dengar setiap perkataan yang pengantin lelaki sebut. Tiba-tiba, alhamdulilah. Terus baca doa. Sekali lafaz sahaja. Cayalah! Jiwa dah sebak! Control mata jangan bagi menangis. Ikutkan hati memang mengalir juga air mata ku.






Selesai semua, ucap syukur sangat-sangat. Majlis berjalan lancar walaupun ada sedikit cacat celar. Aku banget aku akan nangis lepas nikah, tapi berjaya control. Hehe. Kalau nangis sedikit baru drama, syok juga.







Then settle, kami semua bergerak ke rumah untuk makan, upacara batal air sembahyang dan juga tukar hantaran. Pukul 3 macam tu rombangan beransur pulang. Encik suami pun terus gerak pulang ke rumah dan siap sedia untuk majlis besar besoknya.







Pada malamnya masa untuk tidur, terus terfikir macam tak percaya dah jadi isteri orang. Hey, sekarang pun dah jarang whatapps tau. Datang time bengong, boleh whatapps encik suami bagitahu whatapps kita dah lama tak berbunyi. Alhamdulilah, sudah genap 1 bulan dan kami makin bahagia. Doakan jodoh kami berpanjangan sehingga jannah.






Kita cerita flow majlis dahulu. Gambar tak ada copy di pc office ni. Dari OP pun belum dapat lagi. Balik rumah asyik lupa nak update story. Almaklumlah, makin busy dengan tugas sebagai seorang isteri yang bekerjaya. Balik dari cuti kahwin juga, kerja di office dah beratur menanti. Minggu ni 3 hari aku tak lekat office. besok pergi HQ ada orientation new staff. Nanti aku ceritalah pasal majlis pihak perempuan dan pihak lelaki satu per satu. Tolonglah mood datang. Banyak dah yang tertunggak ni. sekian.


1 bulan sudah :-)

Sudah 1 bulan jadi suami isteri. Masa masih panjang. Doakan berkekalan ke akhirnya. Amin.


Belum ada rezeki lagi. Cuba lagi hihi.


Excited nak puasa dengan encik suami :-)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Its Spa Time!




Assalamualaikum





Kali ini aku nak ceritakan perihal spa yang mama sponsor plus tambah duit aku sendiri sebelum wedding berlangsung. Cerita pasal spa ni terjadi masa hari Jumaat sebelum nikah. Khamis aku datang dengan mama ke spa tu untuk booking tempat. Then datang hari Jumaat. Spa ni dekat sahaja dengan rumah. So aku pergi seorang. Kesian pula kalau ada orang teman nak tunggu aku berjam-jam kat sana.





Spa aku start dari pukul 11.30 pagi sampailah 5 petang. Lama gila proses. Itupun aku ambil package biasa. Bukan bridal spa. Package yang aku ambil which is Sauna aroma, Urutan, Mandi susu dan bunga, rawatan resdung dan cucian rambut. Suddenly on that day, akak spa suggest pada aku untuk tukarkan rawatan resdung kepada Basic Facial. Plus aku gatal tambah untuk treatment rambut sekali. Rasanya dalam 250++ kalau tak silap. Mama sponsor 200 untuk aku. jimat duit. hehe.






Pengalaman first time join spa. sangat best! Mula-mula dengan sauna aroma. Peh! badan berpeluh tak ingat. dekat 30minit. Tapi bila dah keluar dari sauna, badan terus rasa segar. sangat best. sendi-sendi semua longgar. Katanya spa aroma untuk hilangkan bau badan. Sangat layan.






Then rehatkan diri untuk hilangkan peluh, tunggu next step which is urutan. Habis satu badan kena urut dengan minyak spa. lepas tu proses untuk lulur badan untuk melembutkan kulit kita. Aku sampai tertidur kena urut.






Then terus proceed untuk mandi susu dan bunga. berendam dalam bath tab sambil gosok-gosok bunga dan hilangkan minyak di badan. 20 minit rasanya proses tu.






Bila dah setel, pergi ke next step which is basic facial. Dibuangkan segala blackhead dan whitehead kat muka. Muka rasa segar gila dan sangat bersih. Boleh datang sekali lagi untuk buat facial nanti. Sebelum ini aku agak fobia nak datang buat facial sebab risau kulit akan jadi masalah pula.






Cucian rambut dan treatment rambut proses yang terakhir. masa tu hari dah petang. Rambut dan kulit kepala rasa segar sangat. Tapi treatment biasa sahaja. Janji lepas untuk majlis nanti. Harus nampak segar dan berseri-seri.






Pukul 5 baru settle semua treatment, terus balik rumah, khemah dan doorgift semua dah settle. Now tunggu untuk next step which is cukup mendebarkan kami.






oh, kalau siap yang berada area shah alam, aku suggest untuk datang spa ni. berbaloi sangat. ada banyak package yang korang boleh pilih sesuai dengan bajet sendiri.





Salun Kecantikan Hana Lisa
No. 22A Jalan Pinang C, 18/D, Seksyen 18, 40000 Shah Alam selangor
Kak ferry 017-369 6652





Kak ferry owner kedai dan semua step dia buat sendiri. Dia sangat peramah. so tak perlu takut-takut.

folic acid



Assalamualaikum





Folic Acid ni memang famous dikalangan b2b sebagai perancangan untuk jadi bakal mommy. actually folic acid ni bagus untuk meningkatkan pertumbuhan bayi dalam kandungan. Jadi ianya juga sangat digalakkan bagi sesiapa yang merancang untuk ada baby.





Paling bagus kalau mula mengambil 3-1 bulan sebelum kahwin. Kalau nak baby cepat lah. Macam aku, benda ni dah beli lama dah. tapi baru makan 1 papan. Boleh? asyik lupa sahaja nak makan. Lepas pindah rumah aku pun lupa letak mana. haha.






Selalunya, once doktor dah confrim kita pregnant, doktor akan bagi juga folic acid ini sebagai supplement. Ianya supplement. Yang penting jangan malas macam aku. lupa lah nak makan lagi.






Oh, yang ini aku beli dekat watson dalam RM30 1 kotak. dalamnya ada 90 biji. Cukup untuk 3 bulan punya stok.





Folic acid is a naturally occurring B vitamin. It helps a fetus's neural tube develop properly. The neural tube is the part of a developing baby that becomes the brain and spinal cord. When the neural tube does not close properly, a baby is born with a very serious birth defect called a neural tube defect (NTD). Source: Click Here




Selamat mencuba!


Idea sekangkang kera



Assalamualaikum




Semalam pulang ke rumah PIL ada makan-makan sempena birthday anak buah. budak-budak punya lah ramai. yang peliknya, budak-budak semua nak lekat dengan kami. MIL cakap 'jangan-jangan dah ada tak?'





tanda-tanda ada, tapi check pagi tadi -ve. tunggu sahaja minggu ni. ada rezeki adalah kan?





semuanya di tangan Tuhan.





Blog sudah makin bersawang. Alahai, ruginya nak buat coretan. tapi pandang blog, idea tak datang. Progress? Now dah masuk rumah sewa dan kami sudah bermula tugas sebagai suami isteri. Minggu ni merupakan minggu ke 2. Rumah sudah makin kemas. Insyallah, once pc saya selamat diformat oleh encik suami, saya akan update coretan kahwin dan juga progress rumah sewa.




Rumah saya ada line internet. seronok! boleh online bila encik suami pergi kerja.




eh, tiba-tiba ada idea. tunggu next entri lah. haha.




honeymoon journey

Letak gambar dulu boleh? Nanti update.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Review & Pray from others. Thank you so much!



From:



1) Eyra Zahira [Link]


2) Lyaa Suriany [Link]


3) Diyana - A Thousand Miles Journey [Link]


4) Puan Finie - Fasrabiqul Khairat [Link]




Terima kasih semua atas review yang sangat sweet! Terima kasih juga atas doa yang kalian semua tinggalkan diruang komen sebelum ini. Semoga hidup anda juga dirahmati Allah dan juga segala perancangan berjalan dengan lancar.



Insyallah, bila dapat gambar, pasti akan di review satu per satu. Tunggu next entri.

officially married :-)


Alhamdulilah. Tunggu next update. Tengah bermalas-malasan sekarang. Besok dah mula kerja. So kita carpool dengan encik suami :-)

Published with Blogger-droid v2.0.4

I'm ex-b2b 2012 [sticky note]



*sticky note

please scroll down for latest entry
thank you





Assalamualaikum.



Alhamdulilah, Epa dan pasangan sudah selamat diijabkabulkan. Syukur Alhamdulilah. Segala penat lelah menjayakan majlis untuk kedua belah pihak. Terima kasih buat semua yang terlibat. Kalau terkurang terlebih, ampun dan maaf ye? Terima kasih juga atas doa kalian semua. Ianya cukup bermakna buat kami berdua.




Untuk bride to be yang masih sudi dan ingin tinggal jejak, boleh tinggalkan comment kat ruang bawah ni berserta link blog anda. takut tinggalkan kat shoutbox Epa tak perasan pulak. Insyallah Epa akan singgah dan meramaikan b2b link kat blog Epa ni. mana tahu kita boleh kongsi pendapat ke kan?



kalau nak tanya apa-apa boleh email akuifakosape@yahoo.com



akhir kata, Nice to meet you!


Save the date [wedding invitation]



Assalamualaikum




saya epa dan seisi keluarga dengan rasa rendah diri nak menjemput semua kenalan ke majlis perkahwinan saya dan pasangan seperti berikut:



Tarikh: 17 Jun 2012
Hari: Ahad
Masa: 12.00 tengahari - 4.00 petang
Tempat: Dewan Serbaguna Sirim Berhad, Persiaran Dato Menteri, Seksyen 2, Shah Alam, Selangor

Ketibaan Pengantin: 12.30 tengahari



semoga dengan kehadiran saudara/saudari dan keluarga dapat memeriahkan majlis kami. 
sekian, terima kasih.


Siapa yang berminat nak hadir dan belum bagi alamat, boleh click event [di sini] dan tinggalkan detail anda. email : akuifakosape@yahoo.com


Wedding Checklist: 4 month sebelum majlis





Legal Thing

HIV+ Talasemia *Done
Tempah tok kadi *Done


Legal Document

Bride *Done
Groom *Done


Attire

Nikah Groom *Done + Bride *Done
Sanding *Done
Tandang *Done
Family *Done



Doorgift

VIP *in progress
Nikah *in progress
Sanding *in progress


Bunga Pahar

Bekas Pahar (Nikah+Sanding) *Done
Bunga Telur (Nikah+Sanding) *Done


Aksesori Nikah

Bride *Done
Groom *Done


Guest List

Nikah *Done
Sanding *Done


Aturcara majlis

Nikah
Sanding *in progress


Kad Kahwin

Budget *Done
Design *Done
Printing *Done


Entertainment

Kompang *Done
DJ *Done
List of Wedding song


Our Maid of Honour

Sanding *Done
Tandang *Done


Maid of Honour Attire/Bestman

MOH Bride *Done
Bestman Groom *Done


List of Bridesmaid

Nikah *Done
Sanding *Done


Do It Yourself

Veil Nikah *Done
Kasut Bride *Done
Alas Dulang *Done
Family Corsage/Button Badges - Design *Done / Printing *in progress
Deco Hantaran - Design *in progress / Material *Done
Deco Tangga Rumah - Design / Material *in progress
Pomander Ball - Bridesmaid *in progress
Welcome Signage Reception - Design *Done / Printing *Done
Road Signage Sanding - Design *Done / Printing *Done


Photo booth Corner (DIY)

Design *in progress
Material / Props *in progress
Printing *Done


Guest Book (DIY)

Design *Done
Material / Props *in progress
Printing *Done


Centerpiece Table Deco (DIY)
Nikah - Design *Done / Printing *Done
Sanding - Design *Done / Printing *in progress


Wedding Bunting / Banner

Nikah - Design *Done / Printing *Done
Sanding (banner) - Design *Done / Printing *Done
Sanding (Bunting) - Design *Done / Printing *Done
Tandang (Bunting) - Design *Done / Printing *Done


Deco Bilik Pengantin (DIY)

Design *in progress
Cat *Done
Langsir *Done
Dressing Table *Done
Aircond *Done


Etc

Bunga Manggar



update: 8 Jun 2012

Rumah Sewa [Post-wedding Progress]



Assalamualaikum




Tiba-tiba ada 1 entri mengenai post-wedding progress. Yelah, asyik cerita progress wedding, tapi perkara besar terutama kehidupan selepas kahwin lagi penting. Inilah yang paling penting dan buat kami berdua pening kepala sampai aku demam which is hunting rumah sewa. serius, balik dari cari rumah sewa terus demam dan MC. darah gemuruh sekali kot. berjangkit dengan beliau sekali. Jangkitan ikut angin. haha.





oh, ingat entri sebelum ni, kereta dah okay. nasib baik mama sponsor separuh. wah! terbang duit aku separuh. boleh guna untuk bayar makeup sabtu ni tau!





4 hari lagi. Insyallah.





Abaikan segala dugaan yang datang sebelum nikah. anggap sahaja Allah sayangkan kita.





aku rasa dekat 3 minggu kami hunting rumah sewa. dari decision tempat, bajet, environment, kedai-kedai, semua kami titik beratkan. Dan akhirnya, kami jumpa rumah yang ikut bajet kami.





Kami duduk shah alam.





Ye, kami cari rumah di shah alam juga. memang tak lari mana. hihi. Cadang asalnya nak pindah dan menetap di ampang, sebab dekat dengan tempat kerja aku. tapi rumah kat ampang pun boleh tahan mahal. lepas tu yang murah, environment pula tak best. baru aku tahu rupanya susah nak cari rumah sewa. selama ni duduk rumah mak. time belajar duduk hostel. macam mana aku nak ada pengalaman cari rumah sewa kan?





sebab utama kami decide nak duduk shah alam, sebab beliau teringin nak jadi orang shah alam. haha. ampun. shah alam ni tengah-tengah di antara tempat kerja aku dan beliau. tapi kalau beliau pindah batu caves, jauhlah sikit. suami travel lah jauh sikit. kesian incik suami. nanti adinda masak sedap-sedap tunggu kepulangan kekanda, boleh?






lagipun kalau kami dapat 'rezeki' awal, ececeh, baby boleh pass kat mama tolong jaga. sebab haritu mama offer untuk jagakan baby tapi dengan syarat kena duduk shah alam. Almaklumlah, cucu sulung. cewah. sebelah beliau dah ramai cucunya. ini semua beliau yang fikirkan. katanya lelaki memang fikir jauhhhhhh.






then senang parent kitorang nak datang. famili aku confrim-confrim senang. jarak 15 min sahaja dari rumah. famili beliau pula memang jenis datang shopping kat shah alam. so masing-masing familiar dah tempat sini. senang cerita.





walaupun shah alam banyak roundabout, aku akui susah nak tinggalkan shah alam. haha.





rumah dah bayar booking. lepas settle majlis sebelah aku, kami nak pergi ambil kunci dan basuh rumah. Lepas tu, settle majlis sebelah beliau, bayar balance deposit then Insyallah by Julai, kami akan masuk rumah. Bermulalah episod alam rumahtangga kami. Tabahkanlah hati. Mudah-mudahan semuanya baik-baik belaka. Boleh buat house warming sekali ni lepas raya also known as open house. Idea! Rezeki kami juga sebab dapat rumah baru. Tapi ala-ala penthouse pasal rumah tingkat paling tinggi. boleh nampak 1 shah alam, tapi tak menghadap icity. Pasrah lah rumah tinggi. Tak apa, janji hidup dengan suami. mesti okay punya.





Kami decide rumah ni pun last minit, lepas beliau bising-bising sebab aku yang susah nak decide rumah mana. Bawa mama dan adik-adik tengok rumah, aku terus berkenan. 3 bilik, 2 bilik air. tapi tak besar mana pun. flat je. muat lah kami untuk tinggal berdua. Insyallah, lepas 1 tahun, ada rezeki boleh beli rumah sendiri. rumah ada tanah, senang anak-anak nak main.





sebenarnya kami quarantine untuk tak jumpa selama 2 minggu. tapi malangnya, jumaat malam dengan izin mak beliau, dapat juga kami meet up sebentar sebab nak tunjuk kat beliau rumah tu. once beliau okay, terus letak booking. Alhamdulilah, kami dua-dua agree. ok, tak sabar nak hias rumah sendiri. walaupun rumah sewa saja.




Ya Allah, permudahkanlah urusan kami pada minggu ini. Amin.




excited nak kahwin ni!




Tak tahu lah samaada entri ni entri terakhir sebelum bergelar puan. aku ni kalau nak update ikut mood. kang takut tak sempat sebab dah mula busy kat rumah. Aku akan start cuti khamis ini. siapa dah dapat kad, jemput datang ye?



Honeymoon-DONE [wedding progress]



Assalamualaikum semua





Now progress wedding punya cerita. sebenarnya honeymoon ni dah lama booking. tengah bulan 5 rasanya. baru sibuk-sibuk nak cerita dalam blog. Almaklumlah baru settle hal training. Sampai 3 minggu training, makan free dan berjimba. mana tak seronok. shopping sakan tak hingat. tengah bulan menangis duit tak ada. berkira-kira bilalah nak gaji. hihi. biasa lah tu.





sebelum ini dah cerita dan bagi bayangan tempat honeymoon. dulu berangan nak sangat pergi krabi. tapi memandangkan kewangan masa tu belum mencukupi plus masa tiket murah, tak book awal-awal menyebabkan kitorang decide untuk pergi dalam negara sudah. janji dapat honeymoon.





tempat? Cherating. mana lagi. disebabkan kami tak pernah pergi roadtrip sama-sama, jadi kami berdua sangat excited dengan percutian ini. Aku memang sangat suka roadtrip. suka jalan-jalan. famili jalan-jalan. 1 malaysia dah jalan. so kali ini nak jalan-jalan dengan suami pula. oh, lepas ini ada suami. besok weekend terakhir sebagai bujangan yaw!





hotel kitorang dah booked. booked through Agoda saja. Sebab agoda banyak choice dan hotelnya lagi murah. mulanya nak walk in saja. tapi takut walk in hotel akan jadi normal price. so better booked online yang mana harga boleh jatuh 50% diskaun. berbaloi-baloi. Yang pastinya, boleh dipercayai!





Nanti kita review hotel dan aktiviti menarik kami. tema free and easy. so masih tak tahu apa aktiviti kitorang masa kat sana.





clue: hotel terletak di pesisir pantai cherating. 4* hotel. Tapi tak dapat hotel idaman. tak apa. janji honeymoon.





Pergi honeymoon selepas gaji, jadi harus shopping baju honeymoon! Long dress wajib ada. Mari pergi Times Square. Dress murah-murah.





7 hari lagi.




perasaanku retak seribu [wordless wednesday]

Malas cakap banyak. Redha itu ikhlas. Pasrah itu menyerah. Qada dan qadar. 9 hari lagi.


Published with Blogger-droid v2.0.4

progress bakal bilik pengantin


Assalamualaikum





Hai semua! Kita bertemu kembali dalam coretan diari kahwin epa. Now nak cerita progress bakal bilik pengantin. Kenapakah ianya bakal? sebab bilik ini merupakan bilik kongsi antara aku dan adik aku seorang ni. so akan diconvert menjadi bilik pengantin sementara menunggu habisnya makjlis pihak lelaki. boleh tak ayat tu? hihi.





Progress bilik pengantin bermula dari decision katil pengantin. Pakai sahaja katil ni, sebab katil ni pun baru beli. Masih kuat dan kukuh. Huhu. Katil asal ni merupakan katil besi. So puas berfikir untuk cari konsep yang sesuai dan masuk dengan katil besi.





Vintage!!





Yup, ada entri sebelum ni aku ada bagi example beberapa gambar design vintage room. Terus jatuh cinta! Tapi takut ianya tak terjadi macam yang digambarkan. Pasrah dan berdoa!





Next proceed ke aircond bilik. Ini pun mama aku yang sponsor. Hihi. Lega bilik ada aircond, nanti nak makeup pun senang. Sebelum ni masa tunang, pinjam bilik adik aku yang seorang lagi sebab dia dah beli dulu aircond.





Haritu jusco ada buat sales dan aku berjaya rembat cadar dan comforter yang sangat comel! Gambar kartun just married. Memang kamikazi ambil design tu. Kalau segan nak pakai, guna cadar pengantin beli kat jakel dulu. Aku beli sebab nakkan selimut tu. Comforter yang ada cuma single. Nanti kena berebut pula.





Lepas tu mulakan operasi nak cat bilik. Disebabkan aku ni terlampau rajin, cat bilik separuh dulu. Almaklumlah, bilik nak cat hujung minggu. Kena bahagikan dan buat  sikit-sikit. Letih. Panjat turun naik tangga. Cat bilik seorang diri ye?




Then misi diteruskan dengan mencari rail langsir kembar. Sebelum ni bilik aku guna rail langsir single. Selepas dah membeli langsir murah night curtin, so nekad nak cari day curtin. Semuanya install sendiri. Panjat tangga dan cantumkan railing kemudian pasang langsir sementara.






Selepas tu, mula misi mencari kain langsir siang di nagoya. Gigih nak menjahit sendiri. Alhamdulillah, minggu lepas dah siang dengan jayanya. Tapi amaran keras, jangan belek langsir aku dekat-dekat. Nescaya korang pengsan tengok jahitannya. Janji siap rupa langsir. Hihi.





Kemudian, berbulan-bulan mencari side table dan lampu. Akhirnya settle juga minggu lepas. Side table besi beli kat ikea. Nasib baik masuk dan ikut tema. Terus rembat 2. Table lamp, kebetulan jumpa yang murah, rembat dua. Sekarang dah start testing 1side table dan lampu.






Tadi aku gigihkan diri selepas mama bising, untuk cat kayu tepi dinding ni. Haritu cat dinding sampai kayu itu terkena cat. Kalau cat kayu, guna cat minyak. Ini pun tak siap lagi sebab baru teringat thinner tak beli. Macam mana aku nak cuci kotoran degil ni. Cat air senang nak cuci. Besok kenalah beli, then sambung cat untuk side lagi satu. Habis tangan dan kaki aku ni. Kotor cat!





Lepas dah settle ni, mulakan sesi kemasan dalam bilik. Kotak-kotak kena letak tempat lain. Kena perah idea nak deco bilik sendiri. Harap berjaya lah. Oh beli dibeli bantal! Mama cakap nak cari bantal kekabu.





Oit! 16 hari lagi. Masa! Please slow down bebeh! Banyak tak siap lagi ni.




Nak tahu macam mana rupa bilik tu? Kenalah tunggu lepas majlis.


Published with Blogger-droid v2.0.4