Sabah Trip; Part Two



Link

sambungan (part 1 click here)...
part two (2)




the next day nya, kitorang bangun pagi-pagi bersiap dengan harapan tinggi melangit nak pergi tengok mount Kinabalu. Woot!! akhirnya, dapat juga jejak kaki kat kaki Gunung Kinabalu sudah! tak kuasa nak panjat. semput mak! so, lets picture do the taking. sangat banyak. enjoice!




our road trip to Mount Kinabalu started here. Perjalanan nak ke Kundasang sangat bengkak bengkok. Jalan Sempit. bayangkan bengkak-bengkok naik gunung tertinggi di Asia. What do you expect kan? oh, on the way ni, kiri kanan sangat banyak gereja. turun ke area kundasang baru nampak sebiji masjid. tu pun lepas 2 hours road trip.




see that! here our mountain



oh, ni padi bukit. Jarang jumpa beras Padi bukit sebab pengeluaran agak terhad, lebih kepada local people yang makan. tapi teringin nak rasa. apa beza padi sawah & padi bukit.




makin dekat dah ke destinasi.




see, kalau tak salah, ni nak sampai highest point mountain walking in Asia. if i not wrong lah.




kawasan populasi manusia di lereng gunung Kinabalu bah!




kami singgah di kawasan Nabalu. banyak giler souvenirs yang boleh rembat kat sini. sini kawasan sejuk tau.
















labu air




banyak lizard. maybe kepercayaan dorang.








lepas tu kami bergerak ke pintu masuk Kinabalu Park. sini check point untuk sesiapa yang nak daki gunung. oh, boleh masuk sini pusing-pusing naik kereta.




















tunggang kami sepanjang di sabah








ni area perkampungan kundasang. tepi jalan banyak jual fresh sayur-sayuran. kalau dekat rumah, confrim borong sekotak 2 tu.




singgah solat kat area kundasang, terus perjalanan ke daerah Ranau. Cadangannya nak pergi tengok bunga terbesar kat dunia. Reflesia. Tapi sebab jauh lagi perjalanan tambah hari dah petang sangat. kenalah patah balik ikut jalan tadi sebelum hari gelap.











on the way balik, area nabalu dah start kabus. syok giler! sejuk!








See, sebelum mount kinabalu hilang dari pandangan. Kitorang berhenti singgah kat Nabalu balik. lepak-lepak nak tengok mount kinabalu hilang dari pandangan. he-he












Sampai KK balik dalam pukul 5.30 petang. Time tu dah start maghrib, makan dulu lah sebelum balik hotel.























Malam tu tengok wayang lagi. kali ni kat 1 Borneo sahaja. tengok Tower Heist. Habis wayang pukul 11.30 malam, balik hotel terus tidur. Simpan tenaga untuk last day kat KK.




bersambung....


No comments:

Post a Comment