Review E day: DIY Veil


haha. ye, aku sedar, dah banyak entri pasal engagement preparation tertangguh. now, mood tengah ada its better to do so. right now, before puasa, kat office sangat busy dengan 3 tender yang nak kena submitted within short period. enough there!

DIY veil timbul selepas aku usha punya usha tengok dah ramai sangat b2b lain buat veil. lagipun, hari tu aku dah sempat usha veil area alam sentral dan semua house, tapi tak ada design yang aku nak! (T_T) sadis okay! yang murah tapi design, erk! incik bf (untuk masa tu lah kan?) pun cakap tak lawa langsung. aku pun gagahkan kembali ke jakel dengan mak aku yang masa tu lagi 30 minit nak tutup, jumpa lah kain net warna peach. tapi kain ni macam keras sikit lah, yang mahal sikit tak ada warna pulak!

belek punya belek nak cari kain lace untuk buat patch lace kat veil tu. ramai yang suggest guna border lace. tapi harga mak datuk RM1xx semeter. pengsan! so guna lace biasa sudah yang ada border kat hujung dia. amik 1/2 meter je bajet cukup lah untuk 1 meter kain net, rupa-rupanya besok aku kena kembali untuk rembat lagi 1/2 meter baru puas hati. bunga dia jenis sebiji-sebiji, aku potong then tampal keliling untuk jadikan border sendiri. jahit manik untuk bagi kain net tu jatuh elok.




kos untuk veil aku tu, 1 meter net dan 1 meter lace tak sampai RM1xx. murah kan? of course lah, marilah diy ramai-ramai! lagi puas hati sebab apat design yang kita nak sangat-sangat.

harituh, masa jalan-jalan area jalan tar, jumpa kedai borong pengantin. jumpa kain net yang sangat lembut. semeter RM10 ++ je. (T_T) nangis wei! azam nak buat veil nikah confrim beli net kat situ!

9 comments:

  1. kain net beli bape meter beb? then ko beli lace tu kat jakel jugak ke? sbb haritu tgk kace kat sane mmg mahal T_T

    ReplyDelete
  2. @myra_miracle

    kain net tuh aku beli 1 1/2meter je, tapi potong lagi la, bg ngam2 ngn paras mane nak kan,

    hah, lace tu beli kat jakel, mmg mahal, tp aku suggest ko masuk jakel dekat2 die nak tutup, mst dpt ofer murah skit ;)

    ReplyDelete
  3. kain net tu ptg bentuk 'd' ke?

    ReplyDelete
  4. @misya

    yup, bentuk d... bole gak buat bentuk oval gak

    ReplyDelete
  5. cantik veil awak tuh...kalau nak jual sy nak :)

    ReplyDelete
  6. hmm,nk tnye, ape name kedai yg jual kain net yg murah tu? dan lokasinye di mana? sy pn cadang nk bt sendiri je.:)tq.

    ReplyDelete
  7. x nek buat veil tu lagi ke?sy bekenan sgt2..tp t reti nak buat.. ^_^

    ReplyDelete
  8. xnak buat veil tu lagi ke?sy bekenan sgt2..tp x reti nak buat.. ^_^

    ReplyDelete