isk, wa malas nak cerita banyak, baca dan faham sendiri. Cik Ayu, we proud to be Lady Engineer, oh!

haish, hari ini baru terniat untuk update blog kesayangan setelah blog ini dianaktirikan untuk beberapa hari. maaf kan saya *cry* terfikir-fikir nak update cerita apa, lalu menjenguk blog rakan sekalian mana tahu terbit idea atau pun salin dan tampal idea orang. haha.

tiba-tiba terpandang tajuk entri terbaru Cik Ayu senior ku berbunyi 'I'm Proud Being A Lady Engineer' lantas mempunyai aura engineering yang telah semulajadi ada dalam darah ini, cewah! sila muntah dan jangan lupa sediakan plastik, terus menekan tetikus untuk ke entri beliau. bila habis baca, terasa kembang kuncup apabila entri terkena batang hidung sendiri.

eh, ada link untuk entri asal. apa lagi, terus salin dan tampal dari entri Berita Harian Online. saya letak sedikit sahaja sebagai intro. yang lain baca sendiri kat sini.

Teliti dan kemas, jadi aset jurutera wanita

TELITI dan kemas. Dua perkataan itu menjadi kelebihan utama jurutera wanita sekiranya dibandingkan dengan jurutera lelaki. Lebih menarik, ia disuarakan Pengarah Projek Bahagian Pembinaan, MMC-Gamuda Joint Venture, Yeoh Hin Kok, ketika ditanya mengenai kelebihan dimiliki wanita dalam kerjaya yang didominasi lelaki itu.

Lebih menarik, apabila kelebihan itulah, sebenarnya yang mampu menyokong kekurangan jurutera lelaki, sekali gus mampu ‘berdiri’ menghasilkan produk terbaik dan membanggakan.

lalu teringat beberapa hari yang lalu Yahoo! Education pernah mengeluarkan artikel mengenai 'Degree That Get You Hired. Find out which 6 degrees rank highest in terms of employment'.
Macam biasa kalau nak tahu lebih, sila tengok sendiri di link yang telah diberikan. saya hanya ambil yang berkaitan sahaja dengan saya. Engineering Degree berada di tangga ke 5.

#5 - Engineering Degree

It might surprise you to learn that engineering degrees are ranked fifth in terms of employment - and not first - but don't start feeling sorry for engineers just yet. According to a survey by the National Association of Colleges and Employers, eight of the top 10 best-paid majors are in engineering.

Desirable Degrees:
Biomedical Engineering
Civil Engineering
Electrical Engineering
Mechanical Engineering
Network Engineering and Administration
Programming and Software Engineering

Average Starting Salaries:
Petroleum Engineering: $86,220
Computer Engineering: $60,879
Mechanical Engineering: $58,392


Mungkin disesetengah negara, rank tersebut sedikit berbeza.

Macam Cik Ayu, I also Proud being A Lady Engineer. ecececeh. huh, penat godek gambar masa belajar nak cari bukti engineer. kang tak ada orang percaya pula.

Moga-moga cepatlah saya dapat kerja. amin.

saya rindu classmate saya ini.

8 comments:

  1. saye jge mau jf engineer..xsbar!!!
    good luck utk kamu..=]

    ReplyDelete
  2. .wahh bestnye epa
    .engineer tuuu
    .pasni dpt title IR lah kan? ;)

    ReplyDelete
  3. Hehehe.. Memang kembang kuncup idung ni bila org puji cenggitu.. It's a fact..

    Semoga Cik Epa cepat dpt keje.. Amin..

    p/s: sronok bila jd engineer ni.. =D

    ReplyDelete
  4. huhu....insyallah...kalau apply boleh la dpt IR, tapi IR tuh BESAR sangat tanggungjawab die...xmampu rasanya....

    ReplyDelete
  5. terima kasih cik ayu....amin juga....

    ReplyDelete
  6. Sebelum Degree kne selesaikan Foundation yg tak mula-mula lagi ni. Hehe. Tetiba rasa excited nk belajar. Thanks ! ;)

    P/s ; Lady Engineer to be. :D

    ReplyDelete
  7. hehe, gud luck! belajar rajin2...insyallah Lady engineer to be akan berubah jadi lady engineer sebenar.....:)

    ReplyDelete