cara-cara nak berblog dengan bijak

hari itu mr Syah ada tanya i macam mana nak buat duit dengan blog? sebenarnya tak adalah buat duit yang terlampau-lampau banyaknya dengan blog. takat boleh guna untuk tampung sikit-sikit belanja boleh lah. sebab i mula berblog ni pun bukan sebab duit. just mahu berkongsi kisah hidup, tips atau apa saja dengan sesiapa. kira macam diari juga lah. tapi virtual diari. so bila dah makin lama jadi pengguna tegar dengan blog tak salah rasanya buat passive income dalam hidup kan? tapi janganlah terlampau nak kejar duit yang tak seberapa tu sampai hilang value atau rasa blog tu sebenarnya.

so ada banyak cara kita boleh buat duit dengan blog. yang paling senang dengan adanya iklan. iklan ni boleh kita buat sendiri based on syarat yang kita sendiri tetapkan. normalnya blog yang high traffic baru pengiklan sudi nak iklankan produk mereka. ataupun boleh pilih dari syarikat pengiklan yang jadi orang tengah untuk semua jenis iklan yang besar-besar. macam i pilih nuffnang. ada macam-macam pengiklan seperti ni macam google ads, adverts, dan yang terbaru innity. so korang boleh pilih lah yang mana korang rasa paling sesuai dengan citarasa korang sebab iklan mereka berbeza antara satu sama lain. ada yang dibayar dengan RM atau USD.

disebabkan i selesa dengan nuffnang, so nanti i ajarkan macam mana nak letak ads nuffnang dalam blog korang. atau pun korang boleh belajar sendiri dalam website nuffnang segala tips, macam mana nak highkan traffic, kiraan amount per click, buffered earning, advertorial dan macam-macam lagi lah. tapi perlu korang ingat, iklan-iklan ni bukan kita boleh dapat duit banyak dengan cepat. so kene ada tahap kesabaran tinggi juga.

so harap tips yang i bagi ni boleh dijadikan panduan untuk siapa-siapa yang baru nak mula blog ataupun earning duit dari blog. tapi i bukanlah pro sangat sebab nuffnang belum bagi advertorial kat i. kalau setakat buffered earning tu sekarang ada 5 jenis. mungkin sebab traffic i belum cukup layak nak dapat advertorial kan? sebab advertorial itu kita boleh dapat earning yang agak masyuk juga lah. okaylah selamat mencuba!

9 comments:

  1. selain nuff.. initty pun menarik gak...

    ReplyDelete
  2. betul2...tapi kne hight traffic initty...takut nak join..huhu

    ReplyDelete
  3. adohai... mcm-mcm nak kaya ekk.. ahasss

    ReplyDelete
  4. Yup..mula berblog tak terfikir pun pasal duit, bila kita start tulis, orang akan mula baca dan baca, dari situlah duit datang atau pun dari iklan juga kita dapat duit..kan..

    ReplyDelete
  5. @rashid

    betul...kalau just tulis blog sebab nak dpt duit, baek xpayah...sebab br lepas kua kak red dpt jutaan dr blog semua nk jd macam tu....

    ReplyDelete