Tutorial 1 - Favicon

hai, entri kali ni i nak buat tutorial. for the first time. bukan apa, i ni jenis suka edit layout blog i. so banyak juga blog yang tunjuk tutorial. tapi setiap kali buat tutorial mesti benda yang sama then i terkial-kial mencari blog yang i ikut tutorial dia. so nak senangkan i, i nak buat tutorial untuk simpanan i then kalau siapa-siapa yang nak cuba pun boleh. semua tutorial yang i buat ni, i dah buat dalam blog i. so ni tutorial i yang pertama versi i sendiri.

tutorial ni i baru cuba semalam. tapi untuk blog orang lain. so tadi i dah buat untuk blog i. ini pun i tengok tutorial dari cik intan. so pada siapa-siapa nak tengok tutorial yang lagi canggih boleh jenguk blog itu ye? dont worry, tutorial beliau sangat senang nak ikut.

apa itu Favicon? kalau anda perasan, kat ada image kecik selalunya tanda blogger but i tadi tukar dengan Huruf E. tengok kat gambar bawah ni.


1) klik Layout --> Edit Html --> Edit Template --> klik Expand Widget Templates

2) cari coding <b:skin><![CDATA[/* gunakan ctrl + F

3) kemudian paste coding di bawah ni di atas coding tadi.

<link href='your url' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>


4) isikan URL image anda kat your URL.

5) Preview dulu. Kalau tak ada error boleh klik Save Templates.



IF ONE DAY

No comments:

Post a Comment