buah dabai

tadi i baru lepas makan buah dabai. buah dabai ni tak berapa familiar kat area semenanjung malaysia. mudah didapati kat sarawak. i'm bet sure all sarawakian pernah makan buah ni kan? buah ni macam buah kurma but it quite bigger. kalau tak salah, buah ni tergolong dalam kumpulan olive. if i'm not mistaken lah. buah dabai ni parent i bawak balik dari miri last week. mula-mula tengok macam tak menarik, but rasa dia sedap. lemak-lemak manis sikit. cara nak makan dia, kene rendam dalam air panas dulu, then tapis baru makan cicah with gula merah. kadang-kadang boleh guna cicah gula biasa or kicap.


here the buah dabai, my mom cakap kat miri dorang jual longgok banyak sangat


here the biji of buah dabai, biji dia agak besar dari biji kurma. kalau kita ketuk, boleh dapat kacang dia, then goreng.


buah dabai

7 comments:

  1. rasa dia lemak2, tawar skit, that y kene cicah dgn gula merah, lemak2 mnis,

    ReplyDelete
  2. sedap taw, kat semenanjung xde lah yunk, kene p sarawak, kalo nak rs meh dtg sini, huhu

    ReplyDelete
  3. jarang jumpe org semennjung reti makan dabai..
    respek giler kat awak..

    buah dabai yg fresh ada kat sibu je..
    tempat lain takde sgt..

    kite folo awak..

    ReplyDelete
  4. aku da makan da..masa tu g umah membe sarawakian kat bangi..mak dia hidang la buah dabai ni, mula2 rasa pahit..tp ttibe adik dia keluar kat dpn..tros aku telan buah dabai tu.bajet tunjuk machos la kat mak beliau..adoyai..
    itulah buah dabai pertama dan terakhir yg aku makan..wooha!

    ReplyDelete
  5. shah: hehehe, ala tu pon first time cube, terus suke, die ikut musim jugak kan? my parent ckp kat sane agak mahal buah tuh. i follow u too

    ro zhafzeck: peh, awek lalu ko telan buah tuh?? cayalahhh..hahaha

    ReplyDelete