resepi= bubur pulut hitam dan asam pedas ikan pari

salam all...
dah 2 hari cik epa xupload n3. xde cerita yang menarik pon. ditambah pula sekarang cik epa tgh bz menyiapkan report untuk CWP. tinggal lagi 2minggu je nak present. pale dh penin. betul ke buat ni. naseb baek kawan2 sudi menolong cik epa. dapat jugalah bahan2 dari senior lepas. so, agak bz la sedikit few days ni, minggu dpn dh kene submit calculation kt my supervisor. hari ni berkaitan tentang cik epa tgh masak bubur pulut hitam ni. my feveret!! dh lame xpekene. nak taw resepi?? ala senang banget jek.

Bubur Pulut Hitam

bahan-bahan:
beras pulut hitam
santan/susu cair
daun pandan
gula
garam

1. mula2 kene la basuh beras pulut hitam tuh dulu. bilas macam kita basuh beras juga la.
2. then masukkan air banyak skit dalam beras pulut hitam tu, kita masakkan until la pulut tuh kembang.
3. bila dah agak2 masak beras pulut hitam tu, masukkan santan/susu cair dan kacaukan.
4. masukkan gula ikut citarasa la nak manis skit ke dan masukkan sedikit je garam (ala2 hujung sudu sudah) sebab nak bg rasa lemak2 skit. jangan lupa masukkan daun pandan sebab nak bg wangi sikit bubur kita tu.
5. biarkan mendidih dan taraaa siap buleh makan....


semalam cik epa masak asam pedas ikan pari. nak taw resepi x???

Asam Pedas Ikan Pari

bahan-bahan:
ikan pari
bawang merah, bawang putih, halia (ditumbuk hingga lumat)
cili boh/cili giling
air asam jawa
daun kesum
serai
tomato
garam
gula

1. mula2 panaskan minyak dalam periuk la kan. pastu tumiskan bahan2 yang ditumbuk tuh sehingga wangi.
2. masukkan cili boh/cili giling(nak pedas bubuh banyak skit..atau nak ala2 asam pedas melaka ke kan??) dan tunggu sehingga cili tu masak.
3. masukkan serai dan air asam jawa (banyak skit pon xpe, name pon asam pedas) dan 2gu sampai kuah pekat.
4. bila dah mendidih dan pekat kuah tu, masukkan ikan pari dan biarkan ikan masak seketika.
5. garam, gula masukkan secukup rasa la.
6. last baru masukkan tomato dan daun kesum. biarkan mendidih..dan siap la!!

p/s: sorry la gambar xde, xsempat nak tangkap. huhu

2 comments:

  1. Amboi...pandainya cik epa masak...
    nak rasa skit! Char Keow Teow!! Char Keow Teow!! Char Keow Teow!! Char Keow Teow!!

    ReplyDelete
  2. hehehe, ala...bese jek..xde pandai mane pon....huhu...jom2 pekene char keow teoww

    ReplyDelete