5 aims for 5 year

salam all

halo pada pengunjung blog cik epa. apa khabar?? sihat? so, berbalik pada topic n3 cik epa. my aims for this upcoming 5 years. mula-mula kita buat pengiraan sedikit. tahun ini cik epa 24 tahun + 5 tahun kemudian = 29 tahun. oh, sudah cukup matang..hehehe

1. nak beli kereta..
eh, what for?? already had 1. cik merah ku. but kalau ada rezeki lebih, maybe tukar kereta kot. insyallah, kalau Tuhan makbulkan. but, maybe before tuh, cik epa ada buat perancangan nak tukar rim tayar cik merah. huhu, cik epa memang suke decorate kereta and minat dengan kereta. sekarang ini duduk diam jela, cik merah pun masih standard lagik (yela, my mum guna cik merah dulu, nasib baik diriku ini tidak mempunyai wang, kalau tidak sure orang tak percaya my mum bawak kereta modified. wakakaka)...tak pe2!! sabar cik epa, next year you tahu apa u nak buat. hahahaha (nape gelak jahat ni cik epa??!!)

2. nak jadi civil engineer yang berjaya
sudah semesti nya. kalau tak buang masa saja cik epa berhempas pulas nak course civil engineering dari sekolah teknik, diploma sampai ler degree ni. penat wooo. sampai sekarang fikir penat betul belajar bende ni. insyallah, hujung tahun ni cik epa dh LI dan kerje terus(huh, xsabar betul). tinggal 1 sem jek kt unisel. sekarang ni pun dah banyak buat perancangan. moga2 menjadi la. sekarang ni cik epa tengah proses mencari company untuk LI nanti. minta2 dapat la company yang cik epa nak sangat kerje dengan dorg.

3. nak sambung master

ni merupakan salah satu perancangan terdekat cik epa. insyallah, maybe lepas 1 tahun bekerje cik epa nak sambung blaja. amik master. tapi bukan fulltime la, penat!! nak amik part time jek. kalau xsempat dalam masa 1 tahun ni (mane taw mase tuh sampai jodoh kan?? cewah!!) cik epa stil nak sambung blaja walaupon dh kawen. so perancangan ni tetap akan dijalankan sebab cik epa aims nak jadi lecturer kalau dah bosan dengan alam industri nanti. maybe sambung kt uitm kot. dekat skit dengan rumah kt s.alam ni. course die mestila civil engineering gak tapi xtahu nak amik major yang mane. dalam fikiran sama ada structure or geotech. mungkin la. dulu masa mule2 blaja dh fikir nak amik major mane, tapi since dah nak abas ni makin xtahu nak amik yang mane satu.

4. nak beli rumah
beli rumah??? mesti la nak. tuh perancangan untuk masa depan. insyallah kalau ada rezeki lebih la. kalau tak dapat dalam masa 5 tahun ni, mungkin dalam masa 10 tahun akan datang. beli rumah then bagi sewa sebelum cik epa berumahtangga. cewah!! ini dinamakan pendapatan pasif. bagus gak ni. walapun pulang xde la besar mane (eh, yeke??) tapi buleh la untuk dapatkan extra money. kalau tidak berjaya dapatkan masa before kawen, share2 ngn bakal suami pun buleh jugak la. kite kongsi ye bang, beli rumah... (ada ke calon dah?? tett...mane de)

5. married happily with my beloved hubby and lovely kids
wah, seronoknya happily married with beloved hubby and kids. masa tuh umur dah 29 tahun. insyallah sudah berumahtangga dan bahagia. dan sangat2 berharap kekal ke akhirnya. moga2 dapat menempuh alam rumahtangga dengan hati yang cekal, tabah, bertolak ansur dan kesabaran tinggi(wah, macam besok je nak kawen, hehe). siapalah bakal jodoh cik epa. adakah 'Dia'?? mungkin Dia di sana or Dia di sini. kalau betulah Dia tercipta untukku, Tuhan permudahkanlah jalan kami. Amin!! kids?? cik epa memang suka budak2. sekarang ni pun rasa rindu jaga adik2 masa dorang kecik2 dulu. berapa ramai?? ikutla Tuhan nak bagi rezeki berapa banyak. the more the merrier right??? hehe

extra aims...bukan aims untuk 5 years only tapi aims seumur hidup ni....
nak bahagiakan my parent and siblings. of cos la sudah semestinya menjadi tanggungjawab setiap anak kan? lagik2 cik epa anak sulong. kak long. kene fikir parent and adik-adik. so, nanti cik epa nak support adik-adik yang kecik2 untuk sambung blaja. yela, kami tiga beradik yang besar2 (cik epa, cik fyra, cik eyra) diberi tanggungjawab untuk support belajar adik2 kami yang masih sekolah (cik wani, cik wana, incik jaja). parent kami dah support kami yang besar2 blaja, kne la sambung tugas and tanggungjawab untuk adik2 yang kecik.

semoga ALLAH permudahkanlah, amin

No comments:

Post a Comment