apa nak jadi??

Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Kuala Terengganu


Jaya Supermarket, Petaling Jaya


2 kejadian runtuh dalam masa beberapa minggu. pelik betulkan. mule2 demolition bangunan yg berusia lebih 30 tahun iaitu Jaya Supermarket. kemudian berita bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, yang baru setahun beroperasi. hairan sebenarnya, bagaimana kejadian itu boleh berlaku. mungkin dah takdir tuhan but sepatutnya bende2 cam tuh harus menjadi pemantauan setiap pihak. mungkin mereka terlepas pandang. sedih dengan kejadian yang berlaku. kalau company yang terlibat itu disabitkan kesalahan, mungkin akan diblacklist. kita pulak tak pasti pihak mana yang bersalah, samada mungkin silap percaturan terhadap perancangan untuk demolition Jaya supermarket, semasa calculation design dibuat atau masa construction mungkin berlaku kesilapan untuk project stadium tersebut. ataupon mungkin ada2 pihak yang mahu mengambil keuntungan lebih sedangkan kerja tidak setimpal dengan bayaran sepatutnya. mungkin??

huh, bila difikirkan kembali, begitu besar tanggungjawab bila memegang 'title' sebagai orang kuat a.k.a engineer yang meluluskan design tersebut. betul la cakap lecturer cik epa yang mane tugas dan tanggungjawab Engineer a.k.a Civil engineer ni sama besar dengan tanggungjawab sebagai doktor. tidak ada beza yang ketara. cuma doktor berdepan dengan tugas menyelamat nyawa manusia manakala civil engineer menyelamat nyawa bangunan supaya tidak berlaku musibah yang tidak di ingini....

kejadian berikut betul2 bukak mata semua pihak. cik epa juga bukak mate. harus mempersiapkan dan mematangkan diri untuk menempuh segala dugaan dan kesulitan dalam construction industry. jangan ingat kerjaya civil engineer ini hanya untuk mendapat kerjaya yang glamor sahaja. tanggungjawab besar taw!!

p/s: projek pembangunan ditempat lain bagaimana pulak ye??


p/s/s: insyallah Tahun depan dh bergelar civil engineer, rasa seronok tapi bila kejadian ni berlaku, terus kecut perut. Permudahkan lah, Ya Allah.

*picture from yahoo image

6 comments:

  1. betul tu cik epa.. cik ayu pun hairan gak mcm mana kes ni leh jadi..??
    Hmm.. lps jd kes mcm tu, terus mama cik ayu ckp jd engineer ni bahaya.. terus mama cik ayu suh jd cekguuuu.. uwaaa.. tak mau! tak mau!!!

    ReplyDelete
  2. Salam ziarah. Such a great blog.

    View Profile: Rantong™

    ReplyDelete
  3. betul tue..benda mcm ni mmg xleh nak jangka tapi bler benda ni dh berlaku, berhati2 la kpada engineer yg sedang melibatkan diri dengan projek terkini atau yang akan datang..buat betul2x sbb tue tanggungjawab kite n kpada projek yg dh lama siap, buat la pemantauan yg sepatutnya..sedih bler terjadinya perkara sebegini tp alhamdulillah x melibatkan ramai org..jadikan tauladan tuk semua..

    pesanan dari budak account tuk engineer n bakal engineer cam cik epa..:p..gud luck erkk...

    ReplyDelete
  4. kalu dah takdir kita x leh lawan, biasa la manusia pasti ada kelemahan...

    ReplyDelete
  5. tu laa engineer...tanggungjawab dia bukan hanya projek tu siap..sampai bila2 pun dia kena tanggungjawab dengan projek yang dia sain...

    tp kalau bab duit ni @ rasuah ...mmg susah laa kalau dah masuk bidang ni..kadang2 tu secara xsengaja pun...so epa ko kena laa hati2..hehehe

    ReplyDelete