my thesis

assalamualaikum
arini sayer nk menceritakan serba sedikit mengenai thesis sayer. butiran dibwah:

Thesis Title:
Effect of meshing on composite finite element formulation; a parametric study

thesis supervisor: Mr Dzulkarnain b. Ahmad

kalau melihat or mendengar tajuk, sure ramai gerun and kecut perot. pasti tidak menyangka cik epa sungguh berani menyahut cabaran utk menyiapkn thesis ni. namun apakan daya, tajuk ni adalah tajuk yg tertgl setelah ramai2 yg laen telah memilih tajuk thesis mereka. tapi xmengapa kerana cik epa bukan seorg yg mudah putus asa dan patah semangat. cik epa sukakn cabaran. cik epa sahut cabaran ni.

disebabkan sayer tidak pernah megambil subjek finite element analysis lagk, yg bersangkut paut ngn thesis sayer, jdk sayer ngambil langkah utk belajar secara sendri dengan di bantu oleh thesis supervisor sayer. sayer sgt2 berterima kaseh pd thesis supervisor kerana rajin memberi bantuan serta info2 dan maklumat mgenai thesis sayer(kne suap jek...huhu).

tidak di nafikan, thesis sayer ni sgt2 susah. thesis sayer ni byk membabitkan pengiraan math(kene blaja matrix 12x12) + structural analysis(kne tahu psl stiffness matrix). huh, susah tuh. sayer juga harus belajar meggunakan software math iaitu MAPLE. mule2 agak susah kerana xpernah menggunakn nye lgk, namun akhirnya, sayer sudah berjaya n mahir mnggunakan software tersebut.

kajian saya tertumpu pada composite beam, utk melihat deflection beam tersebut apabila kite divided 1 whole beam kepada beberapa bahagian(element). ini utk melihat keupayaan deflection beam tersebut berpandukan penyelidikan Newmark's formulation. buat masa sekarang, penyelidikan sayer hanya tertumpu pada beam jenis simply supported beam. apabila berjaya bru la sayer teruskan kepada continuous and cantilever beam. okla, sampai disini saja.

sila lihat gambar2 di bwh(*klik picture to enlarge).

ini la software maple yg boleh selesaikan smua masalah math termasuk pengiraan membabitkan nilai2 yg besar.


gambar ini menunjukan bagaimana software ini dpt meyelesaikan masalah membabitkan matrix 12x12..cpt n senang kn??

2 comments:

  1. yg pasal calculation kat atas tu, sumenye under tajuk forces kan...ker silap...hehehe...btul ker bole kire pakai MAPLE...tak tau pun...pasal dlm subjek saya, ade gak kene wat, kene cari dia nyer uniform load + live load dia, pas tu cari bending moment, crushing a buckling kan...bosan btol topic nih, pasal saya kene kire manual...dah kire bole wat buku lak...hikhikhik...

    ReplyDelete
  2. hehehe..amboi..sampai leh wat buku tuh..kire dasyat gak la awk blaja...tp sayer pon kne la blaja manual gak..tuh kire cm basic supy kte taw dr cara sebenarnye kte dpt sesuatu value. sayer pon kdg2 terkial2 skit nk wt, tp tgh cube utk mahirkan. lme2 ok la nnt. pasni leh r awk ajr sy...huhu..

    ReplyDelete