Review susu nutrisi lengkap


#PerihalAmjadAlif
.
Last month ada appointment dengan dietition. Dia ada suggest few diet untuk Amjad since dia memang tak makan nasi. Paksa masuk dalam mulut, boleh luah balik. Amjad hanya makan roti sebagai gantian karbohidrat dia. Dietition cakap ok sebab orang melayu memang makan nasi. So tak salah kalau dia tak makan
.
Since that dietition suggest untuk tukarkan susu dia. Sekarang dia minum isomil plus. Tapi sebab isomil plus kurang nutrisi yang lengkap untuk dia, so dietition suggest untuk cuba susu lain
.
Kat Malaysia ada 2 brand untuk susu nutrisi lengkap; nutren junior & pedisure.
.



Nutren junior payah sikit nak cari sebab aku jumpa hanya kat guardian. Price dia untuk 400g ~ rm42

.
Untuk pedisure pulak kat mana-mana ada. So senang cari. Price pulak dalam ~rm43 susu ni ada 2 perisa. Coklat & vanila. So aku try kan perisa vanila
.
Memandangkan Amjad sangat rigid dan payah untuk aku tukarkan susu dia dari isomil ke mana-mana susu baru. Sejarahnya dulu dia alergik susu lembu sampai bengkak muka dan admitted. That why dia hanya minum soya. Sekarang dia dah okay sebenarnya untuk tukar balik ke susu lembu. But dia yang sangat rigid
.
Nutren junior. Amjad tolak balik susu tu. Akhirnya aku campur dengan isomil. Dia minum. Badan dia nampak makin berisi. Nak membuang pun senang.
.
Pedisure pulak elok dia minum sampai habis. Aku try bagi perisa vanila. Kalau dia ngam susu ni. Kitorang tukarkan lah. Cuma dia mahal sedikit dari isomil.
.
So kalau parent mana yang risau anak tak makan nasi, boleh try 2 susu nutrisi lengkap tu
.


Luckly Alif anak yang simple. Dia minum lactogen 3 saja. Itu yang ngam dengan perut dia
.
Tepuk dada, tanya selera

- Posted using BlogPress from my iPhone

Tips nak ajar anak duduk dalam carseat




[UPDATED] Agak2 kalau bagi tips nak ajar anak duduk carseat ada orang nak baca tak? 😊 sila scroll kat bawah.
.
.
.
Tips nak ajar anak duduk dalam carseat.
.
.
Aku ni seorang mak yang hari weekdays travel solo dengan anak-anak bujang ku yang 2 orang tu. Beza umur dorang pon setahun sorang. Si abg umur 3tahun. Adik umur 1tahun 7bulan. Dorang berdua taska kat bawah office aku je. So pagi-pagi lepas subuh dah jadi rutin wajib angkat dorang masuk dalam kereta. Jarak dari rumah ke tempat kerja (pergi balik) 60km. travel time campur harung jem sekali kebiasaannya dalam 1 jam 25 minit (sehala) kalau return darab jelah 2. +- jugaklah.
.
.
Diatas permintaan kawan-kawan yang tanya kat aku tips macam mana aku dan asben ajar anak-anak duduk dalam carseat (meaning berjaya la duduk samada menangis or tak) sepanjang tempoh perjalanan pergi balik dari tempat kerja ke rumah. Aku start travel jauh dengan anak-anak masa umur adik 6 bulan (masa tu still travel carpool dengan asben, now dah solo sebab asben dah based tempat lain pulak) sebelum tu, travel dekat dalam 15 minit dari rumah sendiri ke rumah mak selepas maternity leave (mak jaga anak-anak sekejap sebelum dorang masuk daycare)
.
.
Harap dapatlah korang hadam. Yang penting jangan patah semangat;
.
.
Tips #1: kalau boleh ajar dorang dari kecik. Biasakan dorang masuk dalam kereta kena duduk dalam carseat sebelum mulakan perjalanan. Biar dorang faham kereta tak akan bergerak selagi dorang tak duduk dalam carseat. Nampak pelik anak kecik nak faham pasal isu ni, tapi percayalah yang dorang akan faham akhirnya.
.
.
Tips #2: anak melalak/menangis/meraung dalam carseat tu biasa. Sebab si adik still macam tu kalau dia duduk terlalu lama dalam carseat. Dia akan cepat bosan. Biasalah umur macam dia, tengah nak naik. Tricknya aku pasang lah didi & friend ke, upin ipin ke, abc song ke? At least dapatlah mengurangkan mengamuk dia. Kalau dah habis movie tu, ko ulanglah balik sampai lah akhirnya korang sendiri dah hafal semua lagu didi & friend. Aku siap berjoget- joget menyanyi dengan dorang dalam kereta. Gamaknya orang sebelah pun heran tengok aku tepuk tangan bila rasa gembira. Hihi
.
.
Tips #3: dulu masa dorang baby, aku lambakkan mainan especially yg bunyi-bunyi tu. Bagi dia pegang. Dia boring, dia baling. Jenuh berhenti tepi jalan sebab nak ambil balik mainan yang dia campak.
.
.
Tips #4: kalau mainan/video tak boleh jalan, aku bagi dorang makan. Pastikan sebelum bergerak stok makanan/jajan feveret dorang tersedia dalam kereta. Tengah drive dengar bunyi mengamuk, toleh. Bagi lagi 1 keping biskut. Nanti diam lah. Tapi diam pun ada makna. Adik tengah buat kerja pecah-pecahkan biskut habis sepah carseat. Kereta sepah pun 1 hal juga. Pasrah jelah. Mak kenalah rajin cuci kereta nak elak lipas.
.
.
Tips #5: pastikan keadaan anak tu selesa sebelum mulakan perjalanan korang. Meaning, tak berak lah. Or dah kenyang makan/minum susu sebelum bergerak. Bila dorang selesa, kita pun selesa nak memandu.
.
.
Tips #6: rajin-rajin lah pasang cd zikir terapi hafiz hamidun. Aku pasang all the way sampai office. Especially pagi. Sebab alunan merdu suara zikir tu buat anak-anak syahdu confrim tidur. Tengah drive tiba-tiba senyap. Anak berdua tidur. Senang, tenang hati kau!
.
.
Tips #7: kalau boleh rajin lah layan bersembang dengan anak bila drive tu. Cerita lah yang dorang kena pakai carseat kalau tak nanti kena saman dengan polis. Eh?! Hihi tak pun create lah cerita sang kancil dengan dorang.
.
.
Tips #8: janganlah terlalu lama sangat masa perjalanan. Especially, long distance travel, berhentilah 1-2 jam berhenti sekejap. Ambil angin. Kita yang dewasa ni pun kadang-kadang kematu dalam kereta, ini kan pulak budak-budak. Dorang pun lenguh duduk lama-lama dalam tu.
.
.
Tips #9: tips untuk breastfeed mother. Masa dulu aku menyusukan abg/adik. Bila nak susu memang aku pangku. Then dah siap aku nak letak semula dalam carseat balik. Even sekarang ni anak-anak dah tak bf, tapi bila especially long distance, memang kitorang akan stop bagi dorang susu dulu then baru boleh gerak. Dorang payah nak menyusu dalam carseat.
.
.
Tips #10: tips paling penting sebenarnya parent kena banyakkkkkkannn bersabar nak ajar anak duduk dalam carseat. Sebab ianya bukan satu benda yang akan dapat result on the spot. Kena go with the flow. Hari-hari kena terap kat anak-anak. Kena keras hati juga kadang-kadang. Berkeras. Supaya anak dengar cakap. Even kalau asben aku yang drive pergi mana-mana, anak-anak tetap duduk dalam carseat masing-masing. Mak dapatlah main hp. Haha. Yang penting jangan mudah putus asa. Nanti bila dorang dah makin besar, makin cerdik mesti dorang akan behave duduk di carseat.
.
.
Practise makes perfect!!
.
.
Women Driver,
#IbuAmjadAlif


- Posted using BlogPress from my iPhone

Dulang hantaran untuk di sewa



As salam


Segmen barang perkahwinan pulak, kali ni saya nak buka offer untuk sesiapa yang nak sewa dulang hantaran ni. stok kat tangan ada 11 biji. semua design sama seperti kat bawah. warna silver, ada bentuk butterfly. sangat praktikal sebab korang boleh design ikut suka hati korang. maksudnya, either nak pakai alas dulang or tak pakai. its up to you.


berikut disediakan ukuran size dulang ni.



tinggi


diameter bulatan luar dan dalam



rama-rama di keliling dulang


so kepada sesiapa yang berminat boleh whatapps direct to +6012 2808 147 (epa)


ni detail ringkasan pasal dulang suapaya korang tak pening;

Dulang hantaran (11 biji)
warna: silver
material: besi
bentuk: rama-rama
deposit: RM50
(deposit akan dikembalikan untuk jaminan barang dipulangkan dalam keadaan baik)
sewa: RM10 setiap 1 dulang
tempoh: 2 minggu sahaja
block date: full payment of deposit needed to secure rental item, balance bayar bila ambil dulang


oh, kalau boleh saya lebih prefer penyewa area lembah klang or kawasan sekitar sahaja dan boleh datang ambil sendiri di shah alam sebab saya duduk sini.



thank you!



**********



Jadual Sewaan Dulang Hantaran for year 2016



January 2016
*open for rental

February 2016
*open for rental

March 2016
*open for rental

April 2016
*open for rental

 May 2016
*open for rental

June 2016
*open for rental

July 2016
*open for rental

August 2016
*open for rental

September 2016
*open for rental

October 2016
*open for rental

November 2016
*open for rental

December 2016
*open for rental

Perkembangan Terbaru & Selamat Hari Raya 2014





Assalamualaikum





Lama betul bersawang dalam blog ni. Dan lamaaaaa juga aku tak update blog panjang berjela. So tengoklah apa jadi dengan entri kali ni. Panjang atau tak. hihi.





Aku masih setia di office. besok juga. Tahun ni memang tak balik kampung beraya. Raya dekat-dekat sini sahaja. So masih berpeluang untuk shopping last minit. Cari apa-apa yang patut. Tapi walaupun tak balik kampung, cuti tetap 1 minggu. Office kosong. Malas nak buat-buat rajin.





Apa nak cerita perkembangan terbaru? off cause lah semakin kembang seiring usia. Alhamdulilah, usia adik amjad dalam kandungan dah 7 bulan. dah masuk 3rd trimester. Cepat sungguh! Insyallah bulan 10, keluar la dia. Makin ligat juga dalam perut. Geli tok sah cerita. Gender adik dah tahu. Senang ibu abah nak prepare barang-barang dia. Cuma rasanya tak semeriah macam amjad sebab kebanyakkan masih boleh digunapakai. Cuma pertambahan beli baby coat untuk adik. Sempat rembat baby coat masa mydear sales kat puchong. Abam amjad macam tak boleh tidur sendiri. Nak juga berkepit. Manja lelebih. Tak apalah, sementara adik belum keluar, manja dulu sebab lepas ni adik yang menang. Stroller amjad scr tu kitorang dah jual. Amjad stay dengan stroller halford yang tak bulky. Maybe nak cari stroller baru untuk adik. 





Dalam ligat, luar pun makin ligat dan lasak. Amjad dah pun berganjak 1 tahun 2 bulan (eh nak masuk 3 bulan dah) Makin besar buah hati ibu. Makin banyak akai. Makin bijak. Tahu bila kena marah. Mulut makin bising. pot pet pot pet dalam bahasa dia. Berat dah makin-makin bertambah. Sebelum ini berkurang sebab 3 minggu dia tak sihat. Susah hati tengok. Sekarang alhamdulilah, dah mula makan nasi dengan lauk (sedangkan dulu kemain payah). walaupun 3-4 suap, tapi syukur sangat. Tapi tang lasak dia memang aku tak mampu nak handle seorang-seorang. Lagi-lagi dah makin sarat ni, memang tak mampu aku nak dukung lama-lama.





Persiapan nak raya ni kebanyakkan nya dah settle. Tapi mood aku lebih kepada nak deco-deco rumah. oh, masih belum ada rezeki nak membeli. hold dulu. Cuma kami dah berpindah dari istana kayangan ke istana atas tanah. Pindah rumah pun agenda terkejut juga. Suddenly. Bulan 2 tahun ni dikala aku masa tu baru mengandung. Pasrah sangat. Sebab tak tahu. So bincang dengan asben, proceed untuk pindah sebelum perut aku membesar. Lagipun anak nak masuk 2, memang tak boleh aku nak handle anak-anak kecik balik kerja untuk naik lift berhimpit-himpit dengan ramai orang. Pindah masih di dalam kawasan shah alam juga. Tapi memang lega rumah bawah, masuk garage terus masuk rumah. Nanti next year balik kerja dah kena mengangkut 2 pertama hati masuk rumah. Alhamdulilah la dengan morning sickness terlampau, aku berjaya unpack barang dalam masa 2 bulan. haha. buat pelan-pelan. So sekarang mood nak deco-deco tapi tahun ni tak buat open house. Tak larat. Tak mampu la nak layan orang dan masak-masak. Siapa nak datang silakan, sentiasa open house.





Alhamdulilah, usia perkahwinan kitorang pun dah masuk 2 tahun. haritu berkesempatan juga untuk celebrate anniversary cum birthday aku di grand lexis PD. Paling seronok si kecik tu sebab boleh mandi pool tanpa halangan. Siap minta mandi malam ok. tapi masuk pool menangis sebab sejuk. haha. Esok sambung mandi lagi. menjerit-jerit tepuk air. seronok tengok anak bahagia. boleh pergi lagi. kali ini dengan adik pulak. Asam garam rumahtangga, biasalah. Semoga ikatan kami sampai ke akhir hayat. amin. I love my family! Harta dunia akhirat aku!





Eh tertanggung cerita persiapan raya, tahun ni beli baju raya aku dan amjad. abah amjad repeat je. sebab dah banyak katanya. aku? sebab perut dah buncit, agak payah nak cari. so prefer kepada jubah dan dress. Tapi dah settle last week. Cuma mungkin malam ni akan sambung shopping untuk cari seluar jalan amjad dan kasut abah amjad. Amjad punya baju melayu aku belum alter lengan dia. haii, sabtu ahad ni la kut. Last minit. Harap-harap sempat. Tapi persiapan lebih kepada anak la. budak-budak yang seronok time raya. walaupun amjad baru 1 tahun. Kuih raya pun aku beli 4 jenis dari kawan office. tengoklah nak tambah-tambah last minit.





So dikesempatan ini, aku dan famili nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir batin, yang balik kampung tu berhati-hati di jalan raya. Cewah!





Sekian.


Alhamdulilah. Rezeki.




Assalamualaikum




Doakan perjalanan kali ke 2 ni berjalan lancar tau. Amjad bakal jadi abang long! Nanti kita sambung cerita.

Lawatan Tapak. Tierra Shah Alam 2.




Assalamualaikum




Semalam kami buat lawatan tapak ke kawasan ni. Cantik kan? Jatuh cinta sungguh. Tapi malangnya semua gambar corrupt dalam camera. bengang betul. Jangan dah beli memory card kat pasar malam. tipu. Kalau en suami berjaya menyelamatkan gambar tersebut, kita publish semula.







Sekian. Selamat Tahun baru 2014.

Rumble Tuff breastpump [Sold! TQ Farah]


SOLD!


Assalamualaikum








Condition: 99% okay. Motor, Botol dalam keadaan baik. Masih ada warranty kedai & kilang. Guna hanya 3 bulan sahaja. Tarikh beli 5 June 2013. Tapi start guna bila mula bekerja in Julai 2013. 
Warranty 1 tahun.


Sebab nak let go: Dah beli breastpump idaman.


Kebersihan: Terjamin. 5 Star. Cuci dengan sabun, rebus dan sterilized. 




Sesuai untuk mereka yang mencari duo pump letrik. Pump ni boleh dijadikan manual pump juga. 2 dalam 1. Sesuai untuk ibu yang berkerjaya. Duo jimat masa. Very affordable.


Amjad 1st Car SCR10 [Review]





Assalamualaikum





Akhirnya berkesempatan juga aku nak update kat blog kesayangan. Sekarang family first. Apa-apa kena dahulukan keluarga terutama sekali si kecik tu. Alhamdulilah sekarang dah masuk 5 bulan. Macam-macam perangai dah tunjuk. Latest skill nampak gayanya nak merangkak dah, gian sungguh beliau.





Alkasih stroller amjad pula. Lama juga kami usha nak beli stroller untuk dia. Dari dalam perut lagi. Suka jalan-jalan kat mall sambil usha stroller orang. ini diakui juga oleh suami aku. Dia pun sibuk juga tengok stroller orang. Singgah mall, tempat wajib pergi stroller baby. En suami ada bagi simpanan sikit untuk baby, suruh dibeli barang-barang kelengkapan baby, tapi ibunya excited dan dah plan awal-awal nak guna duit itu untuk beli stroller anak.





Quinny, sweet cherry, mc laren. Semua kami usha. Idaman of cos la quinny. tapi suami pula tak berkenan. Aku pulak tak suka stroller 3 roda. Kalau boleh nak cari 4 roda. Mama pula suggest suruh stroller baby new born boleh guna. boleh baring macam cradle. Nak cari juga yang boleh attach dengan car seat since aku nak kena hantar baby pergi rumah mama. So lama juga pencarian termasuk cari maklumat dalam internet. kami pergi cari jenama sweet cherry kat jusco. Since hubby pun berkenan dengan brand tu. oh car seat kami dah beli dulu. masa baby 6 bulan dalam perut. kebetulan sales. dapat below 200. so kira murah dari harga asal yang 250++. so grab jelah awal-awal.





Search dalam website sweet cherry berkenan scr9 sebab dia boleh jadi cradle juga. sangat sporty, merah + black. plus boleh attach juga dengan carseat. Masa tu memang plan asal nak beli lepas bersalin. Tapi dah beli awal. Masa 8 bulan baby dalam perut. Sebab SA tu sangatlah membantu kami dalam buat pemilihan stroller. baik sangat. So tak sampai hati, bersungguh-sungguh dia tunjuk cara guna, cara lipat A-Z. kami beli on the spot juga. Oh, beli kat jusco. semua jusco ada jual brand ni.





Brand yang dibeli scr10. Katanya new arrival. dia lebih kurang scr9. tapi sebab ianya new arrival. plus design dia chrome. nampak lasak. Boleh recline. Boleh jadi cradle dan boleh attach dengan car seat. Harga dekat-dekat 700+- memang tak dapat less. Sebab that time scr6 ada promotion. Tapi again tak suka 3 roda. scr5 pulak 4 roda tapi design lama. murah sikit. Dalam 450+- 





Kami siap test 1 per satu scr stroller dan kebanyakkannya kalau dilipat memang bulky. Sama besar. Kalau bonet besar memang oklah. Tapi aku dah try dengan bonet myvi yang comel. memang tak muat. kena cabut tayar lagi. kalau seat belakang tak ada orang, campak situ jelah. Nasib kereta abah amjad bonet besar. itupun penuh dengan stroller saja. 





Now kami gunakan bila berjalan ditempat yang tak sesak or nak shopping lama. sebab amjad lagi selesa bila tidur dalam tu. tapi kadang-kadang ikut mood juga. Kalau nak dukung, memang stroller tu jadi tempat simpan barang. ingat lepas ni nak usha baby carrier pulak. berbaby wearing la pulak. senang kalau tempat sesak boleh guna.





So again, oklah kalau siapa nak cari stroller yang below 1k untuk anak. memang bulky, tapi sporty. harga still affordable lagi.  Roda dia siap ada suspension lagi. baby taklah rasa terhentak sangat. dari newborn boleh guna sampailah besar. Car seat boleh attach. Attach tu kena minta kat SA. Sebab kadang-kadang SA terlupa bagi. Dapat free saja. aku rasa aku attach dengan carseat 1 kali je. malas nak cabut-cabut dari kereta. so guna original seat senang. Oh, ruang bawah tempat simpan barang sangat besar. beg ibu pun muat. itu yang best. tumpang sekaki. Pemegang dia boleh tinggikan ikut keselesaan tukang tolak stroller. hihi. Kami beli yang elok terus so boleh diturunkan kepada adik-adik dia nanti.





Bersantai. jalan-jalan depan rumah tok ma.





Ha, nampak tak rupanya.






    
Skill terbaru anakanda, meniarap dalam stroller (cradle mode) Kau boleh?






Carseat


Sekian.